Hrvatski radio

Radio Zadar

13:57 / 14.12.2020.

Autor: Maja Milin

Obnova je dugo trajala, ali djeca i učitelji rade u puno boljim uvjetima

HRT Radio Zadar

HRT Radio Zadar

Foto: - / -

Provedba ''Energetske obnove zgrade Osnovne škole Smiljevac" započela je 1. rujna 2015. godine te je u trajanju do 30. prosinca ove godine u partnerstvu Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na završnoj konferenciji za medije danas su predstavljeni rezultati projekta.

Radovi na ''Energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Smiljevac" dugo su trajali, no danas djeca i učitelji rade u puno boljim uvjetima, rekao je na današnjoj konferenciji za medije ravnatelj škole Bernardo Kotlar

"Radimo u neizrecivo boljim uvjetima. Naša klima u prostoriji je puno stabilnija, puno ugodnija, rasvjeta je besprijekorna, opskrba gorivom je konstantna i jednostavno, za vrijeme ljetnih mjeseci je puno ugodnije i podnošljivije raditi."

Projekt ukupne vrijednosti oko 5.5 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Europske unije i Ministarstva regionalnoga razvoja a provodi ga Grad Zadar u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. O njegovim blagodatima govorio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra Darko Kasap.

"Sustav grijanja koji je prije bio relativno neuvjetan i imao je iznimne troškove koji predstavljaju velike probleme u svim osnovnim školama, vrtićima i javnim zgradama na području grada Zadra, prešlo se s ovog sustava grijanja na učinkovitiji način grijanja. Javna rasvjeta je također u cijelosti rekonstruirana. U konačnici smo dobili dakle iz C razreda energetskog certifikata u A dakle najviši razred. To je ono što nama daje povrat ove investicije praktički u tri godine u cijelosti uz svu onu blagodat i bolji kvalitetniji način učenja u ovim prostorima."

Dobar primjer energetske obnove, nakon OŠ Smiljevac nastavit će se na drugim školama.

"Na kraju došli smo do jedne priče koju nastavljamo dalje, pa evo da vam navijestim da će vjerojatno sljedeća škola biti Petra Preradovića", zaključio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.