Hrvatski radio

Radio Zadar

Obnova Maškovića hana

11.03.2013.

13:00

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plan obnove turskog konačišta iz 17-og stoljeća, iznad Pakoštana, poznatog kao Maškovića Han, te Plan održivog razvoja mjesta Vrana predstavljeni su danas u Biogradu.

Plan obnove turskog konačišta iz 17-og stoljeća, iznad Pakoštana, poznatog kao Maškovića Han, te Plan održivog razvoja mjesta Vrana predstavljeni su danas u Biogradu. Ovaj spomenik islamske arhitekture, Maškovića Han, prema očekivanjima Ministarstva kulture, trebao bi potaknuti turistički ali i poljoprivredni razvoj razvoj cijelog vranskog područja. Riječ je o prvom projektu za koje je ministarstvo kulture povuklo sredstva iz Europskih fondova - oko 2 i pol milijuna eura.

   Maškovića han najzapadniji je spomenik islamske arhitekture, a mjesto Vrana iznad Pakoštana, kako nam kaže  Anastazija Magaš pročelnica zadarskog konzervatorskoga odjela
"obiluje različitim spomenicima iz različitih razdoblja. Zato je ministarstvo kulture pokrenulo obnovu Hana Jusufa Maškovića i uopće razradu cijeloga projekta kako bismo pomogli gospodarsku revitalizaciju cijeloga područja Vrane" 
Plan održivog gospodarskog razvoja  mjesta Vrana provodio je međunarodni konzorcij, a fokusiran je na poljoprivredu i turizam, kao glavne pokretače gospodarskoga rasta loklane zajednice.

Miroslav Dragičević, na predstavljanju plana, uz ostalo je kazao kako su anketirali gotovo sve obitelji u Vrani:

 "I oni su jako zainteresirani jer vide mogućnost da kroz sljedeću fazu strukturnih fondova Europske unije  podignu standare poljoprivredne proizvodnje i uvedu neke nove kulture koje bi se mogle brenditrati i podići image čitavog Vtanskog područja na način kako to radi jedna Štajerska ili Toskana".

Predstavljen je danas i Marketing plan Han Agencije koja će upravljati Maškovića hanom.  Ravnatelj agencije Marko Meštrov, vjeruje kako će smještajne kapacitete renoviranog hana koristiti arheolozi koji će istraživati susjednu srednjovjekovnu templarsku gradinu.

Imat ćemo 14 soba za iznajmljivanje i 2 apartmana, informacijsko mjesto Turističke zajednice Pakoštana i Parka prirode Vransko jezero, a uredit će se i zbirka arheoloških nalaza s obližnje templarske gradine,najavljuje Meštrov,
a prve turiste, zainteresirane za kulturnu baštinu, ali i autohtonu enogastronomiju, Maškovića han ugostit će na ljeto 2014. 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.