Hrvatski radio

Radio Zadar

Obnova zadarske rive konačno može krenuti

03.07.2020.

14:24

Autor: Filip Buzov

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ( foto)

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ( foto)

Foto: - / -

Sve je spremno za projekt koji su Zadrani čekali godinama. Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Lučke uprave Zadar potpisali su ugovor za projekt obnove zadarske rive vrijedan 75 milijuna kuna.

Većina novca osigurana je iz europskih fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

Obnova za kojom zadarska riva vapi desetljećima konačno je pred vratima. Razorno jugo koje je prije dvije godine teško oštetilo omiljenu šetnicu Zadrana i gostiju - samo je bila još jedna potvrda zašto u obnovu treba krenuti što prije.

Prva faza je rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV'. i sanacija u dužini od 905 metara, druga faza je rekonstrukcija gata na obali Petra Krešimira IV gdje se planira taj gat dovesti u onu fazu kakav je on bio prije 100 godina i treća faza je rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale u dužini od 600 metara, od mosta pa do bivšeg autobusnog kolodvora... - istaknuo je tom prigodom ravnatelj Lučke uprave Zadar, Robert Škifić.

Veliki je to zahvat, svi se nadamo kako će našoj rivi to u konačnici vratiti onaj stari sjaj, a dugoročno olakšati održavanje ..... istaknuo je zadarski župan Božidar Longin. 

Imam jedno zadovoljstvo, jer imamo priliku obnoviti rivu i predati je našim budućim generacijama, i da čuvamo ovu baštinu koju imamo, koju smo svi mi naslijedili - istaknuo je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Iz priopćenja: 

Ovaj važan projekt za Grad Zadar obuhvaća rekonstrukciju obale od zadarskog mosta do 'Pozdrava suncu' te od 'Pozdrava suncu' do zgrade Sveučilišta. Kao jedna od faza projekta, planira se i produženje gata položenog okomito na liniju obale za cca 14 metara u odnosu na sadašnje stanje. Produženi gat će imati dimenzije kakve je imao kada je bio napravljen prije stotinjak godina i kada je, također, služio kao brodsko pristanište. Sukladno projektnoj dokumentaciji, postojeća obilježja prostora neće se mijenjati te će se uzeti u obzir postojeće stanje vezano za konfiguraciju obale, nagibe i sve korištene materijale.

Tonska izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.