Hrvatski radio

Radio Zadar

Obnovljen Maškovića Han

01.08.2015.

08:59

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon temeljite obnove, sinoć je svečano otvoren najzapadniji svjetovni spomenik osmanske kulture u Hrvatskoj, Maškovića han, u Vrani iznad Pakoštana.

Nikad dovršeno tursko konačište iz 17 stoljeća imat će 14 soba i dva apartmana za iznajmljivanje, a u obnovljenom prenoćištu nalazit će se i info punkt Parka prirode Vransko jezero, zbirka arheoloških nalaza sa obližnje templarske gradine te drugi turistički sadržaji. Iz Europskih fondova Ministarstvo kulture povuklo je oko 2 i pol milijuna eura za obnovu ovog, po mnogočemu jedinstvenog spomenika.

 Cijela priča o Hanu započela je zbog toga što je Vrana izuzetno bogata arheološkim lokalitetima. Tu je prvenstveno Templarska gradina u neposrednoj blizini Hana i ideja Hana, kada se počelo razmišljati o obnovi, bila je stvoriti prostor gdje će moći boraviti i svi arheolozi i druge stručne osobe koje će istraživati ovo bogato arheološko nasljedstvo koje postoji tu u Vrani, rekla nam je konzervatorica Anastazija Magaš.

Potrebno je Han još opremiti i privesti svrsi, a prve goste trebao bi primiti u idućoj turističkoj sezoni, kazao je načelnik općine Pakoštane, Milivoj Kurtov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.