Hrvatski radio

Radio Zadar

Obrana smatra da su Uskokovi dokazi protiv Sinovčića nezakoniti

13.05.2016.

15:49

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski sud u Zagrebu ni danas nije donio odluku o osnovanosti optužnice protiv zadarskog poduzetnika Rena Sinovčića u slučaju "Ribar". Naime, njegov odvjetnik Andrej Korljan zatražio je od Suda da se izuzmu određeni dokazi, za koje smatra da su pribavljeni nezakonito.

Obrana smatra da su Uskokovi dokazi protiv Sinovčića nezakoniti

Zbog zahtjeva za izdvajanjem niza dokaza, za koje obrana smatra da su prikupljeni nezakonito, zagrebački Županijski sud u petak nije odlučio o osnovanosti optužnice protiv zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića, optuženog da je "zaradio" i u predstečajnoj nagodbi, prvoj koje se dotakao Uskok.

Sudac Zdravko Majerović odluku o zahtjevu za izdvajanjem velikog broja Uskokovih dokaza objavit će u četvrtak 19. ovoga mjeseca. No, obrana na nju ima pravo žalbe pa se može očekivati da će i u ovom slučaju odluka o osnovanosti optužnice biti donesena tek nakon mišljenja Vrhovnog suda o zakonitosti dokaza.

Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan smatra da iz spisa treba izdvojiti sve istražne nalaze i mišljenja, kao i iskaze svjedoka.

Osim Sinovčića i njegove tvrtke optužnica u tzv. aferi Ribar podignuta je protiv bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurline, njegove nasljednice Stoje Mučaji, poreznika Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irene Anić te bivših direktora NK Zadra Novice Erlića i Dalibora Zebića.

I njihovi su odvjetnici na sjednici optužnog vijeća ustvrdili da su nezakoniti gotovo svi dokazi na kojima Uskok temelji optužbe da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije desetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i "kraljem ribe na Jadranu" te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.