Hrvatski radio

Radio Zadar

"Obraz i odraz očima planetarnog Hrvata"

17.04.2013.

20:24

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska nije demokratska država. Živimo u feudalizmu imperijalizma koji se igra neoliberalizma kazao je dr. Davor Pavuna na predavanju na zadarskom Sveučilištu.

Uvaženi fizičar, u svijetu priznati znanstvenik dr. Davor Pavuna bio je prvi gost ciklusa predavanja "Hrvatska - obraz i odraz". Podsjetio je na mnoge argumente zbog kojih bi Hrvatska mogla biti obećana zemlja, da nema partitokracije, socijalnih šminkera, vladajućih struktura koje su u proteklih petnaestak godina sabotirale naciju, kazao je.

Dr. Pavuna ponudio je i tri konkretna poteza.

"Prvo, moramo slijediti primjer Islanda. Ne možemo prihvatiti ono što se dogodilo u Hrvatskoj zadnjih 20 godina, ono što nam se dogodilo u pretvorbi, silne virtualne dugove. Drugo, naglasak staviti na odgoj i obrazovanje, to je važnije nego ceste i sve druge infrastrukture. Budućnost Hrvatske su mladi ljudi. Treće, budimo samosvjesni i samosvojni. Vjerujte, san najbogatijih ljudi je život kakav mi živimo u Hrvatskoj, zemlji još uvijek očuvanog okoliša. Moji susjedi, menađeri korporacije Nestle ne jedu konfekcijsku hranu, nego ekološku kakva se još uvijek proizvodi na našim selima.    

Dovoljno je pogledati naše sportaše koji postižu iznimne uspjehe. Oni pobjeđuju. Zašto? Najbolji izabiru bolje od sebe, a naša partitokracija bira mediokritete koji će biti podatni i s kojima će lako manipulirati. Ja ne mogu biti podatan ljudima koji očito znaju manje nego ja. Prema tome, jasno sam rekao,  ne ulazim u politički sustav

odgovorio je dr. Pavuna na upit hoće li se politički angažirati.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.