Hrvatski radio

Radio Zadar

Obrovac: Moramo se boriti za očuvanje rijeke Zrmanje

21.11.2017.

06:28

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Obrovcu je otvorena izložba „Veslajmo za naše rijeke!“ kao dio kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ Četvrta po redu putujuća izložba fotografija otvorena je do 1. prosinca i se može pogledati u Pučkom otvorenom učilištu- Trg dr. Franje Tuđmana 2- radnim danom od 8 do 15 h.

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, unutar svoje višegodišnje nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ otvorila je izložbu fotografija Damjana Kolareka, Gorana Šafareka i Tomislava Šolića. 

Ovogodišnjom kampanjom „Naše rijeke, naše blago“ WWF Adria nastavlja kontinuirano upozoravati na najveće prijetnje hrvatskim rijekama. Poslije regate na Korani i lanjske na Mrežnici, ove godine više od 200 kajakaša, raftera i entuzijasta u šest dana preveslalo je šest rijeka: Savu, Dravu, Kupu, Zrmanju, Koranu i Mrežnicu i prošetalo ugroženim kanjonom rijeke Krupe.

WWF je kampanju pokrenuo u suradnji s klubovima: Matis, Varteks, Končar, Vodomar, Rastočki mlinari; udrugama: Eko Zrmanja, Eko Pan, Udruga „Kupa“, građanskim inicijativama: Ujedinjeni Slunj i Volimo Mrežnicu, te partner agencijama: Croatia Open Land i Raftrek, čiji su članovi i aktivisti zajedno proveli šest dana veslajući hrvatskim rijekama.

Na otvorenju izložbe posjetiteljima se obratila Irma Popović Dujmović voditeljica projekata u WWF-u koja se zahvalila na dolasku građanima Obrovca, udruzi Eko Zrmanja te svima prisutnima i naglasila: „Ova je izložba potvrda uspjeha naše kampanje. Obišli smo sve rijeke kojima smo i planirali proći i sve smo ih zatekli u dobrom stanju. I dalje ćemo se boriti za naše rijeke da ih očuvamo u prirodnom stanju i da budućim generacijama ostanu na raspolaganju.“

WWF Adria je kao dio kampanje pokrenula i peticiju za spas rijeke Krupe usmjerenu prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji kojom se apelira da se kanjon rijeke Krupe, dio Parka prirode Velebit izuzme iz svih oblika korištenja u hidroenergetske svrhe.

Putujuća izložba fotografija Veslajmo za naše rijeke! uz Zagreb, Dugu Resu, Slunj i Obrovac planira obići i gradove Zadar, Varaždin i Karlovac kako bi obuhvatila sve gradove čiji građani su pomogli u realizaciji kampanje „Naše rijeke, naše blago!“.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.