Hrvatski radio

Radio Zadar

Obuka kontrolora u Zemuniku

01.12.2017.

17:32

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kontrolori bliske zračne potpore (JTAC-Joint Terminal Attack Controller) iz gardijskih brigada Hrvatske kopnene vojske proveli su danas letove s pilotima Eskadrile aviona 93. baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane ,u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku na avionima ZLIN-24.

Voditelj ove aktivnosti bojnik Vjekoslav Pavlović, pilot Eskadrile aviona kazao je kako su ovo bili prvi letovi koje su kontrolori imali u procesu osposobljavanja kontrolora bliske zračne potpore, a u cilju dobivanja jasnije slike terena iz zraka. „To se posebno odnosi na određivanje pojedinih istaknutih orijentacijskih točaka u zoni djelovanja kao i sagledavanja perspektive iz kabine aviona. Također, definirali smo i ključne komunikacijske poruke te procedure koje se koriste u zajedničkim djelovanjima pripadnika HRZ i PZO i HKoV-a kroz intergransku suradnju u ovom području djelovanja. Poseban naglasak stavljen je na orijentaciju u prostoru te na tehnike brzog uočavanja i prepoznavanja cilja, istaknuo je bojnik Pavlović.

Zaključeno je kako je provedba letova pilota i kontrolora bliske zračne potpore pokazala punu opravdanost te je u planu nadogradnju stečenih iskustava na bržim avionima Pilatus PC-9M kako bi Oružane snage RH ovu sposobnost podigli na još višu razinu.

Kontrolori bliske zračne potpore  kvalificirani su pripadnici oružanih snaga koji s prednjeg položaja upravljaju djelovanjem borbenih zrakoplova koji provode blisku zračnu potporu i druge napadne zračne operacije.

Oružane snage Republike Hrvatske obučili su timove za blisku zračnu potporu u postrojbama HKoV-a u skladu NATO-ovih standarda obuke, a već duži niz godina piloti Eskadrile aviona na Pilatusima PC-9 sudjeluju u  provedbi bliske zračne potpore. Zajednička uvježbanost kontrolora i pilota pretočena su i kroz sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama (Adriatic Strike, Ample Strike, Immediate Response)  -  izvjestili su iz MORH-a. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.