Hrvatski radio

Radio Zadar

Obuka novih pilota kanadera

19.07.2013.

10:22

Autor: morh

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Noćnim letovima završio je prvi stupanj obuke, a slijedi im najizazovniji dio: slijetanje na vodene površine za usvajanje tehnika uzimanja i ispuštanja vodenih bombi na simulirane ciljeve požara, te u konačnici sudjelovanje u stvarnim situacijama gašenja požara iz zraka.

U protupožarnoj eskadrili (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik sinoć su uspješno završili noćni letovi pilota na avionima Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 F.

Riječ je o nastavku obuke novih pilota u PPE kojom se na oba tipa protupožarnih zrakoplova  posade osposobljavaju za letenje u noćnim uvjetima.

Noćnim letovima završio je njihov  prvi stupanj obuke, a slijedi im najizazovniji dio: slijetanje na vodene površine za usvajanje tehnika uzimanja i ispuštanja vodenih bombi na simulirane ciljeve požara, te u konačnici sudjelovanje u stvarnim situacijama gašenja požara iz zraka.

Završetkom obuke piloti na zrakoplovu tip Canadair CL-415 postaju kopiloti dok se na Airtractoru AT-802 F piloti osposobljavaju za samostalnu provedbu zadaća u akcijama gašenja požara iz zraka.

Na kraju provedene obuke noćnog letenja zapovjednik PPE, bojnik Davor Turković rekao je kako je noćno letenje značajno za pilote PPE jer se tijekom protupožarne sezone vrlo često susreću sa situacijama kada gase požare do sumraka, te se u bazu Zemunik vraćaju noću. Dodao je da je tijekom prethodnih PP sezona bilo i letova prije svanuća kako bi već u zoru bili prisutni na aktivnim požarima, koji su se pojavili i razvili tijekom noći, a čime se produžuju mogućnosti sveukupnog djelovanja.

Eskadrila ovim obukama jača svoje kapacitete tako da  paralelno uz naša svakodnevna dežurstva i gašenja požara koristimo svaki raspoloživi trenutak za obuku letačkog i zemaljskog osoblja na kanaderima i airtractorima“, zaključio je bojnik Turković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.