Hrvatski radio

Radio Zadar

Obuljen Koržinek: Svi će se festivali održati, model se još dogovara

23.06.2021.

09:16

Autor: HRT

Obuljen Koržinek: Svi će se festivali održati, model se još dogovara

Obuljen Koržinek: Svi će se festivali održati, model se još dogovara

Foto: - / -

Kako će izgledati kulturni događaji ovog ljeta, kojih je u sezoni najviše na obali? Cijepljenje i digitalna zelena potvrda bit će, kako se čini, nužan uvjet za posjet takvim priredbama - pojasnila je u emisiji A sada Vlada ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministica Nina Obuljen Koržinek je na početku emisije zaželjela je uspjeh našoj nogometnoj reprezenteciji i izborniku Zlatku Daliću.

- Sport je uz kulturu, znamenitosti ono po čemu nas se pepoznaje u svijetu i slika su Hrvatske prema svijetu, kazala je.

Kulturne manifestacije ovog ljeta

- I prošle smo godine godine omogućili festivale na otvorenom. Svi klasični festivali - Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zadarske večeri i ostali, održat će se, vjerujem u punom kapacitetu što se tiče publike jer će od 1. srpnja biti u uporabi digitalne zelene potvrde što će omogućiti organizatorima da pune gledališta, kazala je.

Naglašava da će se organizirati i brojni muzički festivali

- Prošli tjedan smo na Vladi usovojili program potpora, između ostalog i za sektore kulturnih događanja, zajednom s turističkim događanjima i povremenim prometom - tri sektora kojima nije bio onemogućen rad odlukom, ali su u stavrnosti bii onemogućeni raditi. Dat će mo im dodatnu financijsku podršku, kako bi ponovno mogli pokrenuti djelatnosti, rekla je ministrica.

Rekla je kako se još dogovara način djelovanja i misli da će to biti hibridni model - ili će dijelovi gledališta biti za one koji neće moći ishoditi digitalnu potvrdu ili će veći dio programa biti uz predočenje digitalne potvrde, a manji za one koji ne mogu ispuniti uvjete.

- Apeliram na građane da ishode potvrde kako bi se vratili kulturnim događanjima u punim kapacitetima, kazala je ministrica. Svatko se može cijepiti, neki su preboljeli ili se mogu testirati brzim antigenskim testovima, dodala je. 

- Jedino što može zaustaviti pandemiju i jedini put prema normalnom životu je ciiepljenje. Građani trebaju slušati znastvenike i svoje liječnike, dati im puno povjerenje , a ne da se informiraju na društvenim mrežama i izvorima koji nisu pouzdani i čiji cilj nije informirati već slati neke druge poruke, rekla je Obuljen Koržinek.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.