Hrvatski radio

Radio Zadar

Očekuje li nas golemo poskupljenje brodskih karata u sezoni?

02.09.2019.

11:44

Autor: Filip Matijević

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Foto: - / -

"Tamo stoji rečenica da se u članku 47., stav 5 briše riječ „sezonska” i da ju zamjenjuje „izvansezonska”. To znači da otočka prava u kartama više neće biti vezana sa sezonskom već s izvansezonskom cijenom karte."

Zadnji je dan Javnog savjetovanja o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Donošenjem predloženog Zakona žele se stvoriti bolji uvjeti za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz, posebice za prijevoz osoba sa invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju, ali članovi Otočnog sabora u drugom dijelu izmjena i dopuna strahuju i od nekih potencijalno negativnih promjena.   

Izmjene kojima će se objaviti bolji uvjeti za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju su dio koji, uime Otočnog sabora, pozdravlja Denis Barić. Ali zamjerku, kaže, nalaze na drugom mjestu.

Tamo stoji rečenica da se u članku 47., stav 5 briše riječ „sezonska” i da ju zamjenjuje „izvansezonska”. To znači da otočka prava u kartama više neće biti vezana sa sezonskom već s izvansezonskom cijenom karte.

Prevedeno, kaže Barić, cijenu karte u sezoni će brodari moći formirati samostalno:

Otočka prava se tu ne mijenjaju, ali se postavlja pitanje: što ako se dignu cijene karata? To znači da ćemo još više poskupjeti. To će osjetiti gospodarska grana, turistička djelatnost, građani koji imaju nekretnine na otocima.

Čitavu priču otklanja ministar mora, prometa i infstratukture, Oleg Butković. Izmjene idu, kaže, isključivo u svrhu poboljšanih uvjete za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama:

To su bile ciljane izmjene. Osigurali smo 15 milijuna kuna za djecu s poteškoćama u razvoju, ne samo onu na otocima već i za onu s kontinenta. Zakon ide u vladinu proceduru, ide prema Saboru i tu se nikakva prava otočana neće smanjivati već, naprotiv, idemo pomoći onima kojima je to najpotrebije.

Otočni sabor traži pak od vladajućih jasne mjere za očuvanje života na otocima. U prvom redu besplatan prijevoz za otočane, ali i još neke dodatke:

Da građani Republike Hrvatske koji prebivalište imaju na kopnu, a na otoku borave više od 183 dana, plaćaju 50 % sezonske cijene karte.

Opširnije o ovoj temi poslušajte večeras u emisiji Pomorska večer.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.