Hrvatski radio

Radio Zadar

Očuvanje baštine: Obnova silbenskih suhozida

13.08.2020.

07:44

Autor: SJM

Ilustracija: Duško Jaramaz / Pixsell

Ilustracija: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: - / -

Ovoga vikenda već petu godinu zaredom na Silbu stižu majstori suhozidne gradnje iz udruge Dragodid uz čiju pomoć će se na otoku obnoviti jedan dio suhozida - najavljuju iz SILBA ENVIRONMENT ART - umjetničko – ekološke multimedijalne platforme koju su osnovali zaljubljenici u Silbu .

Ove godine radionica će se održati 15. i 16. kolovoza na području OPG Dlane (blizu porta sv. Ante) a gradit će se jedan suhozid od početka i još jedna kapareta - stožasti suhozid u kojem se sade kapare. Dio je to ljetnog festivala Lito na Silbi, najavljuju iz Silba Environment Art: 

Ovu, petu godinu, kao mentori iz udruge Dragodid stižu Mislav Tovarac, Mario ŠvencbirMario Zaccaria 
Maja Flajsiga radionica kreće od teorijskih osnova u praksu, te je namijenjena i početnicima koji se s ovom vrstom gradnje još nisu susreli, ali i onima koji su suhozide već gradili i popravljali, djeci (od 8 godina) i odraslima.

Početni susret je u subotu, 14. kolovoza u 9 sati kod trafostanice odakle krećemo na lokaciju. Ponesite udobne cipele, zaštitu od sunca, rukavice ako imate, a ostali materijal, kao i okrijepu, osigurat ćemo mi. Radit će se 2 dana po 2 termina: od 9 do 12 h i od 17 do 20 h, ali niste obavezni biti na sve 4 etape, no oni koji još nemaju iskustvo gradnje suhozida neka dodju na početni susret, koji kreće od teorije u praksu.


Projekt su podržali Grad Zadar i Ministarstvo kulture kroz platformu SOS Silba Off Season, a Mia Tours nam već 10 godina sponzorira putovanja Princom Zadra, hvala im!
 Rezidencijalni boravak se djelomično provodi kroz platformu Mreža izvedbenih umjetnosti, a uz podršku Zaklade Kultura Nova. Partneri na projektima su udruga Domino i udruga Dragodid - pozivaju u najavi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.