Hrvatski radio

Radio Zadar

Očuvati pluralizam različitosti u Europi

02.09.2013.

08:50

Autor: sjm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zadarskom Sveučilištu počeo znanstveni skup "Europa? Kulturna povijest jedne ideje".

Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji s Hegelovim društvom na Sveučilištu u Zadru organizira međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup na temu "Europa? Kulturna povijest jedne ideje".

Upitnikom se želi naznačiti kako su etimološko porijeklo riječi, geografske granice potkontinenta ali jednako tako i kulturni identitet Europe oduvijek bili sporni. Bernard-Henri Levy je tvorac krilatice: „Europa nije mjesto već ideja.“ Radi li se doista o filozofskoj ideji? Podudara li se sa stvarnošću? Ili je riječ tek o konstrukciji, fikciji, možda čak iluziji? Postavljaju se, dakle, mnoga pitanja s različitih gledišta: geografije, povijesti, gospodarstva, politike, prava, arhitekture, jezika, knjiženosti, filologije, umjetnosti, glazbe, religije, znanosti i filozofije. 

Na skupu sudjeluje 50-ak uglednih i mladih stručnjaka iz 12 zemalja svijeta među kojima su teolozi, filozofi i filolozi, povjesničari, politički znanstvenici i pravnici, germanisti, jezikoslovci i znanstvenici i književnosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Grčke, Njemačke, Austrije, Švicarske, Belgije, Irske, SAD-a i Kanade.

 

Poanta je očuvati pluralizam različitosti u Europi - kaže doktor Jure Zovko, predsjednik Hegelovog društva, jedan od predavača na međunarodnom znanstvenom skupu "Europa? Kulturna povijest jedne ideje".


Zašto suradnja baš s Odjelom za germanistiku ? Ne trebamo objašnjavati kolika je zasluga njemačkog kulturnog prostora za to da je Hrvatska danas dio europskog civilizacijskog kruga odnosno Europske Unije. Kod nas se samo priča o trivijalnoj strani te ideje - Lex Perković, UDBA, hapšenja i to - umjesto da se govori o tome da je taj pojam bio središnji pojam kulturnih krugova 19.stoljeća, to je bio diskurs među intelektualnim krugovima, kako uspostaviti jedinstvo Europe kao kulturne zajednice a istodobno očuvati pluralizam različitosti.

Skup koji traje do 5.rujna organiziraju Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru, Austrijski kulturni forum, Njemačka služba za akademsku razmjenu, Hegelovo društvo Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.