Hrvatski radio

Radio Zadar

Od Bokanjca do Dračevca. Branitelji se prisjetili junaka koji su dali živote za obranu Zadra

05.10.2022.

14:08

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: fm / .

Jedan je od središnjih dana obilježavanja obrane Zadra u Domovinskom ratu. Danas gradske četvrti mirna života, prije 31 godine posljednja linija obrane Zadra. Od Bokanjca do Dračevca pripadnici braniteljskih udruga obišli su jutros brojne lokacije na kojima su ginuli njihovi prijatelji i suborci u obrani grada od JNA i pobunjenih Srba. 

Iako je o točnim brojkama nezahvalno govoriti, procjene su da je Zadar u presudnim danima 1991. branilo najviše 1.300 vojnika oko vojarni u gradu te na prvoj crti obrane. S druge strane, u vojarnama i iz zaleđa Zadar je napadalo sveukupno oko 6.000 agresora. Uz brojčanu nadmoć, JNA i pobunjeni Srbi imali su i nezamislivo veću oružanu silu; topove, tenkove, zrakoplove i ratne brodove.

Od "fićinog" volana se radila puška, od njega se radio „shotgun”. Imali smo bombe „padobranke”. Kad je bacite s balkona, ona se otvori. A mi smo ih koristili ovdje na prvoj crti. Bacimo je, ona se otvori – i kad bi puhala bura – ona bi letjela natrag prema nama! Znači, nismo imali nikakvo naoružanje da bismo se suprotstavili tom oklopu.

Enriko Jurić, 7. domobranska pukovnija

Ali u ratu glavnu riječ vodi čovjek. A onaj koji brani kućni prag jači je od bilo kojeg čelika. Zato je Zadar i obranjen. Uz brojne žrtve. Samo u prvim danima listopada 43 branitelja i civila izgubila su život. Branitelj Zvonko Vrkić:

Moji roditelji su stradali 1991. u kući na Ploči kao civili. Bio sam upravo tu na Bokanjcu s mnogim kolegama koji su stradali i dali najvrjednije, ljudski život. Grad je bio bez struje, vode, padale su tisuće granata...

Zvonko Vrkić, branitelj

.

.

Foto: fm / .

Želio bih zahvaliti svim ljudima koji su prije 31 godinu sudjelovali u obrani našeg grada. Nije nas bilo puno! Zadar nije zauzet i Zadar je obranio Hrvatsku jer bismo inače danas pričali o Hrvatskoj sjeverno od Paga i Hrvatskoj južno od Biograda!

Milan Bašić, umirovljeni brigadir

I branitelja iz zadarskog kraja i onih iz drugih krajeva Hrvatske koji su braneći Zadar poginuli, prisjetili su se danas članovi zadarskih braniteljskih udruga, molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestima pogibije od Bokanjca do Dračevca. 


Središnji dio 31. obljetnice obrane Zadra je sutra. U jutarnjima satima odat će se počast poginulim braniteljima na Gradskom groblju, na spomeniku Imotskim vitezovima, Ploči i Dračevcu, a kod spomen-obilježja na Dračevcu održat će se u 13 sati i Svečana akademija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.