Hrvatski radio

Radio Zadar

Od četvrtka u Zadru 300-injak zborskih pjevačica i pjevača: gosti iz Slovenije, DR Kongo, Češke...

22.05.2023.

12:44

Autor: SJM/Radio Zadar

Natjecanje pjevačkih zborova u Zadru

Natjecanje pjevačkih zborova u Zadru

Foto: Koncertni ured Zadar / Radio Zadar

Koncert jednog od najuglednijih hrvatskih zborova, osječkog Vokalnog ansambla Brevis, otvorit će u crkvi Sv. Krševana u četvrtak 25.5. 13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar. Do nedjelje 28.5. će u gradu boraviti 300-injak zborskih pjevačica i pjevača iz Hrvatske i još 6 zemalja, rečeno je na konferenciji za novinare Koncertnog ureda Zadar.Natjecanje koje se u Zadru bijenalno održava u cilju poticanja razvoja amaterskog zborskog pjevanja, ove se godine odvija u spomen na nedavno preminulog zadarskog glazbenog pedagoga i skladatelja maestra Antuna Doličkog. 13 zborova natjecat će se u tri kategorije: mješoviti zborovi, ženski ili muški te vokalni ansambli. Umjetnički voditelj natjecanja Tomislav Košta : 


Iz ostalih zemalja tu su zborovi iz Češke, DR Kongo, BiH, Slovenije, Angole te s Kosova, a ove godine imamo i dva zadarska zbora koji će braniti naše boje, ne sjećam se da su ikada nastupala dva zadarska zbora, to će biti HGPD Zoranić i Mješoviti zbor Glazbene škole Blagoje Bersa.

T. Košta

Natjecateljski dio manifestacije odvijat će se u crkvi poznatoj po posebnoj akustici prikladnoj za zborske izvedbe - Sv. Krševanu . Ulaz je slobodan, a posebno atraktivan dio za građane svakako će biti promenadni nastupi zborova koji će se odvijati na Forumu, Pozdravu suncu te na Narodnom trgu, od četvrtka do nedjelje . Tko će biti dobitnici Zlatnog, Srebrnog i Brončanog križića opatice Čike kao i Velike nagrade Grada Zadra odlučit će međunarodno prosudbeno povjerenstvo - najavili su na konferenciji za novinare predsjednica Upravnog vijeća Natjecanja Nela Šarić, umjetnički voditelj Natjecanja Tomislav Košta i ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković.


Više o detaljnom programu 13. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar  : (www.zadarchoirs.com)

Konferencija za novinare Koncertnog ureda Zaar

Konferencija za novinare Koncertnog ureda Zaar

Foto: SJM / Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.