Hrvatski radio

Radio Zadar

Od danas i zadarska riva kreće u veliku rekonstrukciju i obnovu

29.07.2021.

11:50

Autor: M. Savić

Od danas i zadarska riva kreće u veliku rekonstrukciju i obnovu

Od danas i zadarska riva kreće u veliku rekonstrukciju i obnovu

Foto: - / -

Zadar od danas otvara još jedno gradilište. Naime, počeli su na rivi radovi teški 60 milijuna kuna većinom iz europskog Kohezijskog fonda a čiji je cilj rekonstrukcija. Obnovljena riva ugledat će svjetlo dana 2023 - će.

Novo ruho uključuje - Obalu Kralja Petra Krešimira IV i sanacije gata, od pozdrava Suncu do Foše, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale od 600 metara te uređenja obalnog dijela.

Kako je i ovim projektom grad postao veliko gradilište a približavamo se srcu turističke sezone iz nadležnih institucija mole za razumijevanje jer će gužve i otežan protok postati dio svakodnevnice.

" Ovo je milenijski projekt za nas Zadrane i mislim da ćemo nakon 2 godine moći ovdje otvoriti preuređenu rivu." - istaknuo je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave.
Gradonačelnik Branko Dukić prisjetio se kako su na rivi osvanule Morske orgulje i Pozdrav Suncu, moderni zadarski brendovi u svijetu turizma dok ovi radovi pak imat će uz estetsku i funkcionalnu vrijednost:

" Uz obnovljenu šetnicu na rivi ne zaboravimo da ćemo sa uređenjem Liburnske obale dobiti vrhunsku lučku infrastrukturu."

"Svaki grad na moru ima svoju žilu kucavicu a to nisu trgovi ni njegove ulice već riva, jer tamo se sve događa". - tim riječima važnost tog dijela grada opisao je zadarski župan kao i čelnik upravnog vijeća LUčke uprave Božidar Longin dodajući kako ne treba zabrinjavati što naša riva nema pretjeranih sadržaja jer da je i sama šetnica sa čuvenim pogledom na zalazak sunca koji je i samog Hitchcocka fascinirao - dovoljno je. 

"Neću zaboraviti naš stari mul kojega ćemo vratiti u izvorni oblik a to je zaštita zadarske rive i velikog sidrišta koje je nekad bilo iz uvale Maestral. Ponovno će krasiti i čuvati od valova i vjetrova." zaokružuje priču o viziji nove stare rive koja je tek pred nama.

Resorno Ministarstvo ovih dana ima dosta posla i obilazaka novih mostova, i svih infrastrukturnih zahvata koji spajaju i obnavljaju dijelove naše zemlje. Nakon Pelješkog mosta državni tajnik Josip Bilaver svoju pozornost okrenuo je prema Zadru.

" To će biti jedno novo i umiveno lice cijelog Poluotoka, od mosta u Jazinama sve do Sveučilišta ide u obnovu a pri tom će zadržati svoj prepoznatljivi šarm."

 Dodaje kako je ovaj projekt jedan od ukupno 22 koji označuju renesansu na našoj obali a ukupna vrijednost novog ruha čitave obalne infrastrukture je preko milijarde i 400 milijuna kuna.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.