Hrvatski radio

Radio Zadar

Od danas Kneževa palača otvorena za posjetitelje

10.02.2017.

07:46

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Promenadnim nastupom zadarske Gradske glazbe u 17 i 30 danas počinje sedmodnevni program svečanog otvaranja Kneževe palače u Zadru, srednjevjekovnog zdanja koje je u Domovinskom ratu pretrpilo velika oštećenja. Obnovljena je novcem iz EU fondova.

Riječ je o projektu koji je među prvima u našoj zemlji obnovljen sredstvima strukturnih fondova EU. 

Nakon što su generacije Zadrana odrastale u zdanju gdje je bila smještena knjižnica, glazbeno-baletna škola i koncertna dvorana, u ratu je Kneževa palača pogođena s 8 granata velikog kalibra koje su uzrokovale ogromna oštećenja narušivši i statiku građevine u čijim temeljima ima i kasnoantičkih zidova. U listopadu 2014. godine počela je obnova za koju je gradu Zadru odobreno 36 milijuna kuna iz strukturnih fondova. Svečanim programom koji će trajati punih 7 dana želimo označiti završetak vrlo zahtjevnog projekta, rekao je nedavno Šime Erlić, pročelnik za EU fondove grada Zadra.

To će biti možemo reći fešta od kulture, htjeli smo postići proslavu samoga čina otvorenja u kojem će sudjelovati ne samo prostor Kneževe palače nego i čitavoga Poluotoka.

U kompleksu Palače su uređeni izložbeni prostori koje će koristiti Narodni muzej Zadar i koncertna dvorana za zadarski Koncertni ured, sve kao spoj tradicionalnog i suvremenog, navodi ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš .

Znači suvremeno opremljena audio-vizualnim platformama novih medija , unutar raskošnog prostora arhitekture koja seže tisuću godina unatrag, pruža nebrojene mogućnosti prezentacije hrvatske i svjetske baštine u samom središtu Zadra.

Sve to na zadovoljstvo novih i onih starih korisnika među kojima je uz spomenute i Radio Zadar koji je iz Kneževe palače emitirao svoj program punih 45 godina, od 1969.do 2014.

U ljepoti obnovljenog zdanja i kulturnim sadržajima svakako će uživati i domaći i strani gosti , a 440 tisuća ih je samo prošle godine posjetilo Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.