Hrvatski radio

Radio Zadar

Od Iškog lopiža do Molatske torte

23.12.2020.

10:36

Autor: RZD

foto: Zadra Nova

foto: Zadra Nova

Foto: - / -

U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) Zadar i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA održano je, 23. prosinca 2020. godine, virtualno predstavljanje kuharice „Kulinarsko putovanje kroz Europu“. Evo priopćenja:

Kuharica se naslanja na kampanju Europske komisije „Kulinarsko putovanje kroz Europu“ i u njoj su prezentirana jela u čijoj pripremi se koriste namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla. Sustavima zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) štiti se ime proizvoda koji dolaze iz određenog područja i proizvedeni su tradicionalnim postupkom.

Dio kuharice su i Okusi Zadarske županije, tj. jela u čijoj pripremi se koriste namirnice s oznakom zemljopisnog podrijetla s područja Zadarske županije (Paška janjetina, Paška sol, Paški sir, Dalmatinski pršut, a tu je još i Novigradska dagnja koja je u postupku dobivanja EU oznake zemljopisnog podrijetla).

Okuse Zadarske županije pripremili su mentori iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar Kristina Lončar i Renato Kraljev te učenice i učenici Mate Kapović, Josip Gržeta, Šime Fižuleto, Dijana Pastvečko, Jakov Gažić, Patricija Marinović, Nika Marasović, Matej Jokić, Nika Ožaković, Sara Šarlija, Martina Karamarko i Marko Bakulin.

Receptima okupljenima u kuharici zastupljena je svaka od zemalja članica EU, a tradicionalni okusi prožeti su osobnim dodatkom svakog od autora recepata. Recepte su kroz kampanju Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pripremali gastro blogeri Tamara Ivančić – Ave Dulcis; Gladuša; Nataša Rajčević – Burbon i borovnice; Darko Kontin; Maja Brekalo - Delicious and Healthy by Maya te Recepttura.

Zajedničko svim receptima je da u sebi sadrže namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla ili su pak zajamčeno tradicionalni specijaliteti.

U kuharici je ukupno 35 recepata, 27 za svaku od zemalja članica EU i osam iz Zadarske županije. Okuse Zadarske županije donose Iški lopiž s paškom janjetinom, Rolice od dalmatinskog pršuta, Šureni paški sir, Rižot s novigradskim dagnjama, Banjski burdet od sipe, Štrudla od skute, Molatska torta i Slani inćuni.

Svi zainteresirani svoj besplatni primjerak mogu pronaći na izložbenom mjestu EDIC-a Zadar na adresi Put Murvice 14 (2. kat) Zadar, radnim danom od 8 do 17 sati ili u online verziji na mrežnim stranicama edic-zadar.com ili poveznici na Facebook EDIC Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.