Hrvatski radio

Radio Zadar

Od iškog lopiža do pramcobrana - 2. Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda

19.08.2019.

13:22

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

"Mi ćemo ove godine površinski proširiti sajam. Želimo kroz ovu manifestaciju prezentirati i priču o turizmu te da otvorimo prostor i drugim otocima da se jave i na sljedećim sajmovima i prezentiraju svoju turističku ponudu."

U petak kod crkve Svetog Donata počinje 2. Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda. U tri dana sajma, 20-ak sudionika sa zadarskih ali i ostalih hrvatskih otoka, predstavit će bogatu ponudu svojih otoka, proizvode i suvenire s oznakom HOP, prirodnu kozmetiku na bazi ulja, razne likeri i rukotvorine, pletene pramcobrane za brodove te suvenire i nakit od prirodnog materijala.

Predstavljanjem svega što otoci u Zadru, ali i u drugim hrvatskim gradovima, pruža se prilika za razvoj otočne proizvodnje jer se tako otvaraju tržištu. A sajam Hrvatskog otočnog proizvoda očito je pravo sredstvo za ostvarivanje toga cilja, potvrdilo je to i njegovo lanjsko, premijerno izdanje, kaže Denis Barić, dopredsjednik Udruge poslovnog klastera Hrvatski otočni proizvod:

Lani su bili svi zadovoljni s domaćinstvom Grada Zadra i Zadarske županije, koji su i pokrovitelji. Očito je da su ljudi nešto i zaradili, sama prezentacija je u turističkoj sezoni i to je i reklama svakog proizvođača.

A tih proizvođača bit će ove godine s gotovo svih hrvatskih otoka. Ove godine je 27 novih dobitnika oznake HOP sa zadarskih otoka. Najviše ih dolazi s Pašmana, a slijede Ugljan, Iž, Dugi otok, Pag i Rava. To jasno pokazuje da otočna proizvodnja raste, a povećava se i broj otočana koji se uključuju u projekt HOP:

Mi ćemo ove godine površinski proširiti sajam. Želimo kroz ovu manifestaciju prezentirati i priču o turizmu te da otvorimo prostor i drugim otocima da se jave i na sljedećim sajmovima i prezentiraju svoju turističku ponudu.

U petak, prvog dana sajma, posebno će se predstaviti otok Iž:

Želimo prikazati i nematerijalnu kulturnu baštinu Iža, poput Iškog kralja, ali i sve ostalo što Iž može ponuditi.

A to uključuje: radionicu izrade suvenira od prirodnog konopa u izvedbi OPG-a Maje Sučić, Sara Pavičić iz Udruge Iž u srcu pokazat će kako izraditi iške škarpine, iz radionice lončarenja nastat će iški lopiž, a gastronomski dio priče pokrit će Barić i Renato Kraljev:

Kuhat ćemo zaštićeno jelo - iški lopiž, koji ćemo dijeliti svim posjetiteljima. Priprema se u glinenim posudama, u lopižu, u njega ide janjetina i artičoci, i to domaći - iški artičoci.

Razloga za posjet sajmu je i više nego dovoljno; od petka do nedjelje Hrvatski otočni proizvod kod Donata bit će nezaobilazno mjesto Zadranima i njegovim gostima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.