Hrvatski radio

Radio Zadar

Od jučer dvoje novooboljelih u Zadarskoj županiji

28.03.2020.

10:37

Autor: HRT Radio Zadar

Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija

Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

„Od 13 jučer testiranih osoba, dvije su pozitivne na koronavirus. Broj zaraženih osoba u ovome trenutku je 21, od kojih je 14 smješteno na odjel COVID u Općoj bolnici u Zadru. Dvije osobe su u težem stanju, a jedna je na respiratoru. Čeka se nalaz za još 10 osoba.

Prema priopćenju županijskoga Stožera Civilne zaštite, u samoizolaciji je 921 osoba, jučer je upisano 159 kontakata vezanih uz oboljele, a iz samoizolacije je izašlo 415 osoba.

Tijekom sutrašnjeg dana bit će provedena potpuna protuepidemijska dezinfekcija cijele Ortopedske bolnice Biograd na Moru kako bi se mogla pripremiti za prihvat zaraženih osoba s lakšim simptomima. Tijekom današnjeg dana trijažiraju se svi djelatnici specijalne  bolnice koji nisu bili u kontaktu s oboljelima kako bi  iste rasporedili za nastavak rada bolnice. Ovim vas putem pozivam još jednom da ne objavljujete  nikakve podatke o zaraženim osobama nego da ih zaštitite. Nitko nije zaslužio javnu osudu jer virus je   brz i lako  prenosiv te ne bira   koga će i gdje zaraziti.

Napominjemo da su zadnja  epidemiološka istraživanja pokazala da liječnik iz Ortopedske bolnice Biograd nije prvozaražena osoba u toj zdravstvenoj ustanovion je samo prvotestirana osoba.  Daljnjim epidemiološkim istraživanjem  smo ustanovili da su dva  zdravstvena djelatnika i ranije  razvila blaže kliničke simptome bolesti te su s obzirom na svoje stanje i po svojoj savjesti odmah napustili svoja radna mjesta tj. otvorili bolovanje.  Daljnja epidemiološka analiza je pokazala  da je vjerojatno  prvozaražena osoba u bolnici u Biogradu bio pacijent koji je početkom ožujka ušao u bolnicu na pregled.

Naglašavamo da nema potrebe osuđivati zaražene zdravstvene djelatnike jer su se ponašali  etično i po pravilima struke te po prvim simptomima bolesti napustili svoja radna mjesta. Zdravstveni djelatnici su najizloženiji zarazi, a svojim predanim radom će po ozdravljenju pomoći u suzbijanju epidemije jer u ovome trenutku bez njih ne možemo.

PU zadarska pravovremeno provodi sve mjere i radnje sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske . Od posljednjih podataka policija je evidentirala 8 kršenja mjera samoizolacije te je 107 osoba vraćeno u prometu u svezi Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Policija kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.“

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.