Hrvatski radio

Radio Zadar

Od kraja godine bunkeri su novi adut kulturnog i turističkog razvoja Zadra

09.03.2021.

12:08

Autor: Filip Matijević

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Foto: - / -

Bunkeri i vojne utvrde asocijacija su na mračan dio povijesti, ratove i stradanja. Ali, najnovijim projektom REVIVAL u kojem sudjeluju četiri talijanska grada i tri hrvatska grada, Zadar će bunkerima u budućnosti dati potpuno novu ulogu. Postat će objekti za društvena događanja i turističke ture.

Više od dvije stotine bunkera i podzemnih utvrda neotkriven su adut u kulturno-turističkom razvoju Zadra. Talijanske fortifikacije, koje su odigrale važnu ulogu i u obrani grada u Domovinskom ratu, dobit će kroz hrvatsko-talijanski projekt REVIVAL novu ulogu. Postat će prostori od kojih će koristi imati edukativne ustanove, udruge civilnog društva, turizam i šira javnost, kaže Rafaela Božić sa Sveučilišta u Zadru koje je partner na ovom projektu s Gradom Zadrom. Prvi u nizu je bunker u Ulici Hrvatskog sabora, na mjestu s kojeg se pruža pogled na Velebit, more i grad Zadar.

Projekt je još uvijek „ispod radara”. Traju zemljani radovi, još se ne vide rezultati, ali radi se mrežna stranica s mnoštvom podataka svih gradova pa tako i o Zadru. Tu ćemo prikazati arhitekturu i povijest objekata, a Sveučilište će biti zaduženo za osmišljavanje prvih događanja u prvom bunkeru koji će se obnoviti.

Zamišljeno je da ovaj bunker bude i polazišna točka do park-šume Musapstan koja tek čeka svoje bolje dane, a izrada idejnog rješenja za revitalizaciju bunkera slijedi nakon što se riješe formalnosti oko imovinskopravnih odnosa. Kako u Zadru, tako će ovaj projekt oživjeti i zapuštene građevine iz 20. st. u Rijeci, Splitu te u četiri talijanska grada: Forliju, Campobassu, Cesenaticu i Pesaru:

Svaki grad je osmislio nešto što mu je ostalo iz 20 stoljeća, a što se ne upotrebljava danas i što bi se htjelo oživjeti, da se taj prostor prenamijeni u bilo što. Samo mašta je granica, a bunkeri su u igri u Zadru i u Rijeci.

Grad Zadar i Sveučilište u Zadru dobili su ukupno oko 3 milijuna kuna za ovaj projekt, a bunker u koji će se okvirno uložiti pola milijuna kuna trebao bi imati novu funkciju do kraja ove godine.

 

Naziv projekta: Revitalization and Reuse of the lost heritage in the Adriatic landscape
Akronim projekta: Revival
Programski okvir: Interreg Italy - Croatia 2014-2020
Ukupan proračun projekta: 1.825.035,00 EUR
Trajanje: 01.01.2019. - 30.06.2021. (30 mjeseci)
Vodeći partner: Grad Forlì (Italija)
Partneri: Grad Campobasso, Grad Cesenatico, Grad Pesaro, Grad Rijeka, Grad Zadar, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilište u Zadru
 
Cilj projekta je poboljšanje sustava zaštite i upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom na održiv i prostorno uravnotežen razvoj. Projektom se nastoji budućim korisnicima i posjetiteljima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapušteni vojni objekti, podići svijest i pažnju lokalnih vlasti, kreatora javnih politika i potencijalnih investitora o problemu zanemarenosti ovog oblika baštine kao i na njihov ekonomski i kulturni potencijal te u konačnici promovirati novi tip turističke ponude koji bi mogao postati zajednički prekogranični brend i činiti novu turističku rutu.
 
Na području grada Zadra izvršit će se radovi na rekonstrukciji talijanskih vojnih fortifikacija - bunkera. Provest će se manji građevinski radovi i urediti unutrašnjost bunkera i pripadajućeg krajolika. Odabrat će se barem jedan bunker koji će biti rekonstruiran i prenamijenjen u multifunkcionalni izložbeni prostor s prostorom za održavanje manjih događanja. Nekoliko ciljanih skupina imali bi izravnu koristi od toga poput edukativnih ustanova, udruga civilnog društva, turista i šire javnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.