Hrvatski radio

Radio Zadar

Od novigradske dagnje do prevencije glaukoma

23.12.2020.

07:22

Autor: SJM

Novigradska dagnja, Ilustracija : Duško Jaramaz / Pixsell

Novigradska dagnja, Ilustracija : Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: - / -

Kuharica koja će se naslanja na kampanju Europske komisije „Kulinarsko putovanje kroz Europu" i u kojoj su prezentirana jela u čijoj pripremi se koriste namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla, a njezin dio su i okusi Zadarske županije, danas se predstavlja zadarskoj javnosti.

Informacijski centar Europe Direct (EDIC) Zadar, kojim u ime Zadarske županije, kao projektni partner, upravlja Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, koordinirao je izdavanje kuharice „Kulinarsko putovanje kroz Europu".

Kuharica se naslanja na kampanju Europske komisije „Kulinarsko putovanje kroz Europu" i u njoj su prezentirana jela u čijoj pripremi se koriste namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla. Dio kuharice su i okusi Zadarske županije, tj. jela u čijoj pripremi se koriste namirnice s oznakom zemljopisnog podrijetla s područja Zadarske županije (Paška janjetina, Paška sol, Paški sir, Dalmatinski pršut, tu je još i Novigradska dagnja koja je u postupku dobivanja EU oznake zemljopisnog podrijetla). Danas ZADRA NOVA predstavlja kuharicu u virtualnom obliku.

Šira javnost danas će se uputiti i u detalje projekta posvećenog prevenciji glaukoma kojeg provode Zavod za javno zdravstvo Zadar i Poliklinika Lacrima. Financira se iz Europskog socijalnog fonda , a vrijedan je 904 tisuće kuna .

Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Zadarske županije, partneri su na projektu Moje zdravo dijete. Posvećen je promicanju zdravlja i zdravih navika od najranije dobi, a sufinancira se sredstvima iz EU-projekata. Na koji način će se realizirati govorit će se na virtualnoj konferenciji danas.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.