Hrvatski radio

Radio Zadar

Od opasnog grita na deponiju u Diklu do ulice A je to

17.06.2019.

14:50

Autor: Božidar Kolega

Od opasnog grita na deponiju u Diklu do ulice A je to

Od opasnog grita na deponiju u Diklu do ulice A je to

Foto: - / -

Ilegalno odlaganje grita na odlagalište u Diklu, preimenovanje ulice Nikole Šubića Zrinskog u ulicu A je to, je li Grad Zadar okrenuo leđa nogometnom klubu Zadar, i jesu li svi HDZ-ovci povlašteni ili samo neki, samo su neka od pitanja na današnjem aktualnom satu zadarskog Gradskog vijeća.

Nakon što smo riješili problem mulja, sad su nam opet uvalili kukavičje jaje – otvorio je oštro Aktualni sat sjednice HDZ-ov Bruno Milin – upozorivši na kako je rekao nelegalno odložen grit na deponij u Diklu.  Zatražio je da Čistoća odmah prekine suradnju s tvrtkom Sirovina d.o.o. a grit, dodao je,  treba vratiti odakle je i došao:

U slučaju ekscesa , možebitnog budućeg, i bilo kakvog sličnog drugog građani će poduzeti mjere, građanski neposluh, iskoristiti svoje zakonsko pravo, ako bi se ovakvi slučajevi ponovili.

Nelegalno odlaganje grita samo je kap u moru , i na deponiju u Diklu takve su radnje zapravo česte ustvrdio je SDP-ov Daniel Radeka:

Postavlja se pitanje tko i čija provizija stoji iza ovih ilegalnih istovara po štetu zdravlja naših sugrađana. Tražim ostavku direktora Čistoće po žurnom postupku.

Svi koji su uključeni u ovo trebaju se primjereno kazniti – odgovorio je gradonačelnik Branko Dukić, a treba kazniti i onoga tko je to dopremio

Koliko čujem sad mi je Robertino rekao da je Čistoća otkazala ugovor Sirovini.

Što se tiče tražene ostavke poručio je:

Ako se događa nešto takvo, ponovno, normalno da će biti ugrožena direktorska funkcija, i on to zna.

Radeta je zatražio i da nadležno ministarstvo obavi izvid na deponiju kako bi se utvrdila istina. Novootvorena cesta Nikole Šubića Zrinskog bila je također povod brojnim prigovorima gradskoj vlasti. Nova ulica već je iživcirala mnoge kazao je  SDP-ov Erol Gaši:

Od samih prolaznika pješaka koji na nogostupu moraju zbilja pokazivati velike vještine u izbjegavanju stupova javne rasvjete, do vozača koji su se odmah prvog dana suočili s nedostatkom i lošom prometnom signalizacijom, da tragikomedija, a više tragedija bude još i veća netko se dobrano potrudio iživcirati i samog ravnatelja zadarske Opće bolnice . Stoga predlažem gradonačelniku jednu inicijativu, da ovu ulicu jednog velikana u hrvatskoj povijesti, Nikole Šubića Zrinskog, preimenujemo u A je to ulicu, a da zid koji ulazi u rodilište iskoristimo da nacrtamo mural, s likovima iz  A je to crtića, i pored njega nacrtamo još jedan semafor.

Odgovarajući na prigovore gradonačelnik Dukić se zahvalio Hrvatskim cestama na 40 milijuna kuna uloženih u cestovnu infrastrukturu te dodao:

Ja sam prolazio tamo što se tiče ulice, evo već nekoliko puta, i uvijek kad idem forsiram da idem prema tamo, i nisam vidio problema.

Ipak složio se da su sporni stupovi na novoobnovljenoj cesti problem i oni će se, kazao je, maknuti.  Irena Dragić iz SDP-a prigovorila je gradonačelniku previše otvorenih gradilišta

Građani su trpjeli i šutjeli vjerujući da će biti bolje, međutim sada kada su se pojedine dionice otvorile vidimo da je ovo što je sada je puno gore od onoga što smo imali. Molim vas nemojte više ništa graditi, vratite se na ginekologiju.

Gradit će se i dalje odgovorio joj je gradonačelnik Dukić:

Drago mi je što smo potpisali ugovor vrijedan 567 milijuna kuna kojim će se sva kanalizacijska infrastruktura u gradu Zadru obaviti , evo kroz iduće 4 godine će se raditi bio ja gradonačelnik ili ne.

A onda joj  poručio:

A vi kad dođete, vi onda sjedite malo na travicu, zapalite jedan mali joint, i lagano dišite.

Zašto se Obale i lučice nisu javile za koncesiju u luci Gaženici, zašto se javljaju tamo gdje je sirotinja, a ne gdje su bogataši zanimalo je SDP-ovog Antuna Novoselovića:

To je pod navodnicima, ali stvarno pljačkaška tvrtka, koja pljačka građane grada Zadra koja se uknjižila pod navodnicima isto govorim, i parking obilježila pred svaku kuću, pred svaki stan, na pločnike i na sav javni prostor u gradu Zadru. Kad je u pitanju Gaženica, i kad je u pitanju prostor oko Gaženice ta tvrtka, se ne usudi tamo uopće javiti. Ne usudi se tamo uopće izići na natječaj da konkurira ovima u grofovijama ili kako se već zovu tvrtke.

Gradonačelnik Dukić:

Najprije nazvali ste ih pljačkaškim, što one naravno da nisu. S obalama i lučicama ono što se postiglo i oni su ispunili svoj zadatak uređivanja, odnosno prometa, u mirovanju i uređivanju prometa u gradu Zadru. Pa nisu oni firma koja treba nešto zarađivati.

No Novoselović odgovara:

Ali oni zarađuju. Milijun i šesto tisuća je bila dobit za prošlu godinu. Oni zarađuju. I to je činjenica zarađuju na sirotinji.

Dukić mu međutim poručuje:

Samo izvrćete, kao da je sve najlošije, najcrnje. A najbolji smo.

SDP-ov  Erol Gaši upitao je gradonačelnika je li grad Zadar okrenuo leđa nogometnom klubu Zadar koji se nalazi pred ispadanjem u treću liga zbog direktne nebrige grada Zadra oko stadiona koji je u vlasništvu grada.

Kao što se postavlja pitanje zbog čega je Grad Zadar bio toliko darežljiv dok je u klubu stolovao Reno Sinovčić, od desetaka milijuna kuna nekontroliranog novca koji je utučen u NK Zadar, do guranja elaborata o preoblikovanju u sportsko-dioničko društvo, još od same 2011. godine, preoblikovanje koje ni dan danas nije dobilo potpis niti jednog ministra financija Vlade RH.

Jedini koji podržava NK Zadar i koji daje novac je grad Zadar odgovorio je gradonačelnik Dukić:

Za sve stvari koje je dužan Grad Zadar će ispuniti. Znači što se tiče infrastrukture, i ovih zahtjeva što vi navodite to će ostvariti.

Volio bih kad bi Grad Zadar više vodio računa o naplati poreza za kuće na odmor upozorio je SDP- ov Jure Zubčić :

Imamo situaciju da visoko pozicionirani HDZ-ovci koji imaju vikendice u Petrčanima, konkretno Vladimir Šeks i Martina Dalić, ne plaćaju porez na kuće za odmor, a Grad Zadar nije našao za shodno da im pošalje niti jednu jedinu opomenu. Dok ste kolegi Malti kako je na prošlom vijeću govorio jedan dan zakasnio pa mu je odmah stigla opomena. Gradonačelniče stoga vas pitam recite nam tko je sve to u gradu Zadru povlašten tko je to u povlaštenom položaju, jesu li to svi članovi HDZ-a ili samo neki. 

Nema povlaštenih i vaše ćemo navode provjeriti odgovorio je gradonačelnik Dukić.

A odgovarajući Antoniu Bausu iz Akcije mladih koji je zatražio hitno povećanje prometne sigurnosti u ulici Benka Benkovića, gdje je nedavno smrtno stradao pješak, pročelnik Robertino Dujela kazao je kako su već pokrenuli inicijativu za postavljanje kamera na toj dionici , ali i da se neće susprezati ni od postavljanja ležećih policajaca.

izvještaj Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.