Hrvatski radio

Radio Zadar

Od ponedjeljka kreće popis stanovništva, prvi put digitalan

09.09.2021.

15:38

Autor: hina/HRT Zadar

Marko Dimic/PIXSELL ( ilustracija)

Marko Dimic/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Od ponedjeljka u Hrvatskoj pod sloganom "Stvorimo zajedno sliku Hrvatske" počinje popis stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj, po prvi puta digitalan i odvijat će se u dvije faze, a sa sjednice Vlade građanima je upućen poziv da se odazovu popisu.

 

Popis je najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje obuhvaća tri jedinice stanovništvo, kućanstva i stanove, a Ravnateljica Držanog zavoda za statistiku Lidija Brković istaknula je u četvrtak da su podaci koji se prikupljaju popisom nužni za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja. Cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i obilježjima kućanstava i stanova.
Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. godine u 24 sata, što se smatra referentnom trenutkom popisa, rekla je Brković.
Popisuju se državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj.


"Svi individualni podaci prikupljeni popisom statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku u skladu sa Zakonom o službenoj statistici", naglasila je.

Po prvi put digitalno popisivanje


Ovogodišnji je popis jedinstven po načinu prikupljanja podataka jer se prikupljaju digitalno, a prva faza, samopopisivanje, traje od 13. do 26. rujna, dok druga faza, terensko popisivanje, počinje 27. rujna i traje do 17. listopada.U prvoj fazi popisa građani će moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva kroz elektronički sustav e-građani. "Pravilo samopopisivanja je 'jedna vjerodajnica - jedno kućanstvo', što znači da ako se više članova u kućanstvu koristi sustavom e-građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan", navela je.Istaknula je da takav način samopopisivanja omogućava sigurnu i napredno digitalnu komunikaciju s građanima u vrijeme kad im to najviše odgovara.
U drugoj fazi popisa na teren izlaze popisivači koji će putem osobnih intervjua sa stanovništvom i uz pomoć elektronskih uređaja popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.
"Situacija nastala zbog pojave covida-19 postavila je mnoge izazove u gotovo svim društveno-ekonomskim područjima, pa tako i u provedi popisa. Državni zavod za statistiku poduzet će sve mjere za uspješno provođenje preporuka i mjera Stožera civilne zaštite", istaknula je Brković. Pozvala je članove Vlade i građane da iskoriste mogućnost samostalnog popisivanja, na taj način podrže uspjeh prvog digitalnog popisa stanovništva i tako pomognu da "stvorimo zajedno sliku Hrvatske".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.