Hrvatski radio

Radio Zadar

Od ponedjeljka vrtići rade do 22 sata

26.03.2019.

13:13

Autor: S. Dražić

foto:S.Dražić

foto:S.Dražić

Foto: - / -

Od ponedjeljka, 1. travnja u sedam dječijih vrtića u gradu Zadru uvodi se poslijepodnevna smjena ili produljeni boravak što znači da će djeca, čiji roditelji rade poslijepodne, boraviti u vrtićima u vremenu od 14 do 22 sata.

Rezultat je to projekta „Mreža ZaDar - mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja" koji je danas predstavljen u Kneževoj palači.

   Nositelj projekta je Grad Zadar, a partneri na projektu su DV Radost, DV Sunce, DV Maslačak, DV Ribica, DV Šuškalica, DV Golubica i DV Klokan. Njegova vrijednost je 14 milijuna i 200 tisuća kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda, ističe pročelnik za školstvo Grada Zadra Joso Nekić:

  Kroz ovaj ćemo projekt zaposliti više od 70 odgajatelja i tehničkog osoblja. Kvaliteta izvođenja programa, ali i novi programi naći će mjesto u vrtićima.

    Kako na Poluotoku nije bilo interesa za poslijepodnevnom smjenom, u vrtićima "Galeb", "Jadran" i "Golubica" uvodi se produljeni boravak, pa će umjesto do 16 i 30 raditi sat ili dva duže, već prema potrebama, napominje voditeljica projekta Ivana Perić Zrilić:

Organizirat ćemo brojne programe, verificirati nove programe poput Montessori programa koji ćemo prvi put uvesti u DV Radost ili eko odgoj koji uvodimo u dva privatna vrtića: Maslačak i Ribica.

Ravnateljica DV Sunce Ana Dunatov kaže kao se već duže vrijeme osjećala potreba za uvođenjem poslijepodnevne smjene:

   Mi imamo 145 djece kojima je potreban produženi program i stoga smo ušli u ovaj projekt kao partneri Gradu Zadru. Smatrali smo da je šteta to propustiti i ne udovoljiti našim roditeljima i ne zbrinuti djecu u vrijeme kada im to i treba, kada roditelji nisu u mogućnosti biti s njima.

   Projekt Mreža za Dar traje dvije godine kao i financiranje iz ESF-a , ali će Grad Zadar, čulo se danas na predstavljanju, nastaviti podupirati ovaj projekt i nakon toga.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.