Hrvatski radio

Radio Zadar

Od prijava za štetu, proračuna, do uređenja dostave na Poluotok

27.09.2017.

14:35

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić na početku jutrošnjeg kolegija zahvalio se svima koji pomažu i sudjeluju u sanaciji šteta od poplava. Zahvalu je tako uputio pripadnicima Hrvatske vojske, brojnim vatrogasnim postrojbama, Crvenom križu te svima onima koji sudjeluju u humanitarnim akcijama.

Svi oni koji još nisu, a planiraju prijaviti štetu od poplava dobili su još malo vremena: 

Naš ured za prijavu štete radi svaki dan od 8 do 20 h , a u subotu ćemo zaprimati obrasce sve do ponoći. 

Informirao je na samom početku kolegija, zadarski gradonačelnik Branko Dukić koji je izrazio i zadovljstvo sa stanjem u proračunu za prvih šest mjeseci.

Prihodi iznose 184 milijuna kuna što je 47 posto u odnosu na planirane od 391 milijun za 2017 godinu. U istom razdoblju ostvaren je i višak od oko 12 milijuna .

Iz upravnog Odjela za EU fondove predstavljen je projekt kojim bi se konačno trebao urediti sustav i način dostave na Poluotok, tu se prije svega misli na dostavna vozila. Pročelnik Šime Erlić objasnio je način izrade studije čiji se rezultati očekuju u veljači iduće godine, što znači da bi novi sustav mogao zaživjeti već od iduće turističke sezone:

Sada je broje ulazi dostavnih vozila na Poluotok, vrlo su važni ti podaci i analize, primjerice što prevoze i koliko se zadržavaju , prati se na sedam ulaza, Temelj toga predložit će se mjere.

Uz novu zgradu TIC-a potrebno je obaviti arheološka istraživanja koja su procijenjena na četiri milijuna kuna. Zbog visine iznosa, prostor zadarske tržnice podijeljen je u dvije zone, te se prvo kreće u istraživanja vrijedna oko 2 milijuna kuna neposredno iza TIC-a - izvjestio je Matko Segarić iz gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo.

Iz upravnog Odjela za EU fondove grada Zadra predstavljena su i dva nova projekta financirana europskim sredstvima. Program naziva RUINS ima cilj zaštititi povijesne ruševine, a planira se, u suradnji sa stručnjacima, izraditi plan obnove crkvice sv. Stošije na Puntamici. Drugi projekt "Virtual Arch" - bavi se podvodnom arheologijom. Cilj je promocija nalazišta, a u dogovoru s Centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, izabran je lokalitet kod Sukošana. U tu svrhu koristit će se 3D tehnologija snimanja.  

 

Na kolegiju je predstavljeno i idejno rješenje nove zgrade Mjesnog odbora - Novi Bokanjac. Ideja je da to u konačnici postane - moderan Društveni centar za žitelje tog "najmlađeg" gradskog naselja. Što se tiče sadržaja i plana uređenja tog prostora iz grada kažu da će biti provedena i javna rasprava. Jedan od prijedloga kojeg su predložili stanovnici je  da su tu smjesti ordinacija opće prakse. Pročelnica Dolores Grdović Kalmeta: Što će tamo biti smješteno znat ćemo nakon savjetovanja s građanima. 

Gradonačelnik Branko Dukić dodao je i kako Grad razgovara s Hrvatskim vodama oko kanalizacije i odvodnje na Novom Bokanjcu, gdje je vodena bujica napravili veliku štetu. U tijeku su kaže završni razgovori.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.