Hrvatski radio

Radio Zadar

Od proljeća grupno hodanje i u Zadarskoj županiji

08.02.2021.

19:23

Autor: RZD - HINA

Ilustracija: Željko Mršić/Pixsell

Ilustracija: Željko Mršić/Pixsell

Foto: - / -

Zahvaljujući projektu "Živjeti zdravo" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), građani će se od proljeća u svakoj županiji moći uključiti u organizirao grupno hodanje uz stručno vodstvo te tako bit fizički aktivni i Utjecati na svoje zdravlje.

U sklopu projekta koji vodi epidemiologinja Sanja Musić Milanović HZJZ je dostavio lokalnim tijelima opremu za hodaće staze u 21 županiji, koje će služiti za redovitu provedbu aktivnosti "Hodanjem do zdravlja".

Na taj način, kako je priopćeno, građanima će biti omogućeno da se uključe u redovito i organizirano grupno hodanje uz stručno vodstvo.

Svojim radom HZJZ nastavlja promovirati hodanje kao iznimno zdrav i učinkovit oblik tjelesne aktivnosti, jača svijest i motivira tjelesno neaktivno stanovništvo da stvara zdrave životne navike kako bi preventivno štitili svoje zdravlje.

Hodanje ne zahtijeva posebne vještine i specijaliziranu opremu te je jednostavno za provedbu i dostupno svima. Udobna obuća, malo dobre volje i slobodnog vremena bit će za početak posve dovoljno i prihvatljivo za svakoga, pa tako i za osobe s prekomjernom tjelesnom masom, kojima će ovo biti idealan izbor tjelesne aktivnosti na putu mijenjanja životnih navika.

Pod organizacijskim nadzorom HZJZ-a u županijama su dodatno educirani provoditelji aktivnosti, a strateškim odabirom sprava za vježbanje, stalaka za bicikle i klupa za dojilje, hodaće staze prilagođene su svim dobnim skupinama, ističu u HZJZ-u.

Nacionalni program promicanja zdravlja "Živjeti zdravo" sufinancira se sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Projekt se sastoji se od pet elemenata: zdravstveno obrazovanje, zdravlje i tjelesna aktivnost, zdravlje i prehrana, zdravlje i radno mjesto te zdravlje i okoliš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.