Hrvatski radio

Radio Zadar

Od pustih ribolovnih alata i sitnica nikako ne zaboravite uzeti običnu krpu

22.10.2021.

06:00

Autor: Boris Bulić

Foto/Boris Bulić

Foto/Boris Bulić

Foto: - / -

Odlazak u ribolov je u pravilu spojen s guštom i uživanjem. Naravno, to je točno samo ako imate baš sve što vam treba. No ukoliko vam nešto nedostaje, tada počinju muke. Recimo važno je da uzmete i imate i običnu krpu. Boris Buiić o sitnicama koje "život znače" govori u Ćakulama

Odlazak u ribolov je u pravilu spojen s guštom i uživanjem. Naravno, to je točno samo ako imate baš sve što vam treba. No ukoliko vam nešto nedostaje, tada počinju muke. Improvizacija je dobra ako nastaje iz inovativnih poriva, no ako nastaje iz ljute nužde tada je to uvijek samo loš nadomjestak.

Štap s rolom na kojoj je namotana struna na čijem se kraju nalazi predvez, tek malobrojni ribolovci doživljavaju kao kompletiran ribolovni pribor. 'Puna ratna sprema' je znatno više od toga, u pravilu sastavljena od brojnih sitnica bez kojih se ne može.

Kao što je teško reći što je potrebnije, struna ili udica, jednako je tako teško odrediti prioritete u tom sitnom priboru. No, odakle god krenuli kutija za pribor je nekako uvijek na prvom mjestu.

Ribolovna kutija mora u prvom redu udovoljavati namjeni. Mora biti dovoljno robusna, čvrsta i nosiva, s dovoljnim brojem pregrada, ladica, odjeljaka i prostora za sve što vam može zatrebati u ribolovu. Također, mora imati kvalitetan i pouzdan mehanizam za zatvaranje, što je vrlo važna stavka. Podizanje nezatvorene ili pak loše zatvorene kutije je jedna od najgorih stvari za ribolovca čiji užas graniči s gubitkom ribe. Sitni pribor koji se u takvom podizanju prospe, na stjenovitom je terenu praktički nemoguće pokupiti. Osim financijskog gubitka, tu je i ona svima znana praznina nastala gubitkom dijelova pribora koje je nemoguće ponovo nabaviti jer se i ne sjećamo gdje smo ih, kada i na koji način ubacili u kutiju.

Poželjno je da kutija ima police ili ladice, kao i jedan jedinstveni veći prostor za skladištenje malo krupnijeg materijala.

Većina sitnog materijala bi trebala stati upravo u jednu takvu kutiju tako da u svakom trenutku znamo gdje nam što stoji pri čemu bi sve trebalo biti na jednom mjestu.

Velike transportne kutije koje mogu poslužiti i kao sjedalice su primjerene za natjecatelje i to prvenstveno u surfcasting disciplinama. Za ljubitelje rock fishinga su primjerenije male kutije koje mogu stati u ranac, dok su za varaličare prikladnije kutije s 'ladicama' u koje mogu smjestiti svu silu svog pribora, u prvom redu varalica.

U odabiru najprikladnijeg modela treba obratiti pažnju na veličinu, namjenu i svakako kvalitetu, pri čemu se temeljno moramo rukovoditi osnovnom namjenom, odnosno priborom kojim ćemo kutiju ispuniti.

Mnogi ribolovci umjesto standardnih modela kupuju višenamjenske kutije za alat koje u pravilu nemaju potreban broj komora i pregrada. Posljedica takve kupovine je najčešće samo velika zbrka na dnu, u pravilu, neispunjenog prostora.

Među sitnim priborom postoji pribor koji je uistinu sitan, puno sitniji od ostalog i kao takav zahtijeva posebno skladištenje. To su u prvom redu udice, perle, zogulini, kopče, puškice i ringovi koje je naprikladnije skladištiti u za to posebno dizajniranim kutijicama s pregradama i poklopcima, tzv. kornjačama. Ove praktične sklopive kutijice su sa svojim prozirnim poklopčićima upravo savršene za skladištenje perli, sitnih zogulina, kopči, ringova i ostalog sitnog materijala. Sklopljene zauzimaju uistinu malo mjesta i jedni problem vezan uz ovaj oblik pakiranja je vezan uz njihov eventualni gubitak. Naime, izgubit kornjaču, gubi se i njen kompletan sadržaj koji u pravilu više puta premašuje njenu materijalnu vrijednost.

Kutijice namijenjene skladištenju udica s magnetnom podlogom u rijetkim su slučajevima prikladne za morski ribolov. Naime, zbog agresivne morske sredine, magnetna podloga, ukoliko nije uistinu kvalitetno zaštićena, vrlo brzo korodira što ne samo da škodi magnetnoj podlozi i ukupnom estetskom dojmu, već može ozbiljno oštetiti udice. Osim toga, većina ovakvih kutija je izrađena od tvrde plastike koja baš i nije otporna na udarce. Stoga je udice puno praktičnije čuvati u njihovim originalnim pakiranjima koja se gumicama za domaćinstvo lako mogu povezati u paketić koji tako zapakiran ne zauzima puno mjesta.

Ne treba smetnuti s uma da su kod dobro organiziranog ribolova rezervne udice najčešće uistinu samo rezervne, a da se lovne u slučaju gubljenja prame ili predveza zamjenjuju novim, ranije formiranim predvezima.

Škarice, kliješta i disgorgeri, također su nezaobilazan dio ribolovnog pribora. U izboru ovog pribora ne treba štedjeti. Nekvalitetni materijali svoje loše karakteristike pokažu najčešće već nakon prvog ribolova. Škarice moraju biti dovoljno male s dovoljno velikim otvorima za prste, upadljive boje i kvalitetnog sječiva. Nažalost, mnogi modeli koji na prvi pogled udovoljavaju tim kriterijima imaju vrlo lošu stranu. Metalni dio sječiva je prečesto tek neznatno utisnut u plastični rukohvat tako da već pri prvom malo jačem opterećenju škarice na tom dijelu puknu. Stoga ih prilikom kupovine obavezno testirajte na komadiću malo debljeg najlonskog monofila.

Kliješta su vrlo važan dio pribora bez obzira kakvu ribolovnu tehniku preferirali. Ukoliko ste ljubitelj spinninga ili vertical jigginga tada će vam modeli s kukicom na vrhu za otvaranje split ringova biti najprimjereniji dok vam, ukoliko ste plovkaroš, ne treba ništa više od običnih minijaturnih kombinirki za stiskanje sačme. Ipak, bilo bi lijepo da kliješta budu trajna, multifunkcionalna i kvalitetna. S kliještima se može presjeći struna, po potrebi popraviti kakav kvar na motoru, dotegnuti matica ili vijak, ispraviti ili izvaditi jako zabijena udica,… Iako većina manjih modela ima dio s kojim se može krimpati, za krimpanje bi ipak trebalo uzeti jači model kojem je to osnovna namjena. Premda su takva kliješta sve samo ne sitna, možemo ih prema kriteriju upotrebljivosti ipak svrstati na ovu listu.

Disgorgeri su male štapićaste naprave s kojima se, iz ribljih ustiju vade duboko progutane udice. Poželjno je imati više veličina različitih boja tako da ih se može u svakom trenutku od prve izvući iz kutije. Stonfov model koji je vrlo omiljen kod većine ribolovaca ima koncept kemijske olovke s kapicom pri čemu je pod kapicom smještena igla dok se disgorger nalazi na suprotnom kraju.

Mnogi ribolovci umjesto disgorgera koriste kirurške stega-škare, poznatije kao peanke. Ovim se škaricama može zaći duboko u riblja usta, no isto tako i prihvatiti ribu što je jako korisno kada su u pitanju potencijalno opasne vrste poput pauka.

Ali to nije sve.Bez dobrog noža se u ribolov ne isplati ići. No što dobar nož čini dobrim nožem? Ukoliko ste ljubitelj big game fishinga tada vam treba jedan kratak i čvrst nož za otkrvljivanje lovine te jedan za filetiranje. Ali ukoliko ste udičar, tada vam ponajprije treba jedan kraći nožić za otvaranje daganja i jedan elastični za filetiranje liganja.

Nož ćete svakako odabrati prema vlastitim sklonostima, no bez obzira na sklonosti u priboru bi svakako valjalo imati jedan nož jačeg sječiva kakvi su primjerice ronilački noževi s jednom stranom oštrice koja je pilasto nazubljena za presijecanje debljih konopa i ubijanje krupnije ribe poput ugora, mali nož za otvaranje daganja i čišćenje ješke, nož za čišćenje ribe i jedan nož za filetiranje.

Ukoliko lovite iz barke tada bi jedan jači nož svakako trebao biti uvijek nadohvat ruke. Obično dizanje parangala se u tren oka može pretvoriti u pogibeljnu avanturu ukoliko parangal zapne, a jedna od udica nekim slučajem zahvati vašu odjeću ili ruku. Bez oštrog noža pri ruci takva situacija u tren oka može kobno završiti.

Ne smijemo izostaviti pribor za prvu pomoć koji bi trebao biti neizostavan dio svake ribolovne kutije.

Deset postotna otopina amonijaka je svakako nezaobilazan dio pribora za prvu pomoć. To je uistinu prva i uglavnom dodatna pomoć kod uboda otrovnih riba. Dovoljno je mjesto uboda petnaestak sekundi tretirali s amonijakom nakon čega svi simptomi trovanja doslovno nestaju.

Od ostalih medicinskih sitnica bi trebalo imati iglu za vađenje eventualno zaostalih nečistoća u rani, u prvom redu ribljih bodlji, prvi zavoj, hanzaplast i nekakav antiseptik i analgetik što bi nam sve skupa trebalo biti uvijek pri ruci. Ostatak prve pomoći, ukoliko smo što zaboravili navesti, bi trebao biti u skladu sa standardnim sastavom kutija prve pomoći.

Danas je mobitel većini ljudi osnovno komunikacijsko sredstvo bez kojega ne bi trebalo ići u ribolov. I kod najbezazlenijih pohoda se može upasti u situaciju iz koje se bez pomoći ne može izvući, pri čemu jedan poziv može doslovno spasiti i život.

Osim toga, boravak na moru je uvijek povezan sa stanovitom količinom sunčevog zračenja kojeg je ribolovac čak i po oblačnom vremenu pošteđen samo noću. Pokrivalo za glavu će vas sigurno zaštiti od sunca, opeklina i glavobolje pri čemu svakako vala naglasiti da je popularna šilterica najčešće tek djelomična zaštita jer ima sjenilo samo s prednje strane.

U toplijem dijelu godine na more ne bi trebalo izlaziti bez zaštitnih naočala, po mogućnosti polarizirajućih. Ove naočale, osim što omogućuju gledanje ispod površine jer neutraliziraju reflektirajući sloj na površini mora, pružaju i kvalitetnu UVA i UVB zaštitu, oku toliko neophodnu po vedrom ljetnom danu.

Uz sve to skupa, za one osjetljivijeg tena, ide i zaštitna krema za sunčanje s visokim faktorom.

A u noćnom nam ribolovu treba rasvjeta. Bez obzira, lovili iz barke ili s kraja, bez svjetla se noću na moru ne može. Suvremena ponuda svjetiljki je više nego bogata tako da ne bi trebao biti problem pronaći model koji najviše odgovara. Naglavna lampa je svakako jedna od svjetiljki koje bi svaki ribolovac trebao imati u svom priboru. Ove su svjetiljke kao uostalom i većina drugih, opremljene LED diodama koje su izuzetno mali potrošači dok imaju uistinu dug radni vijek. I premda je njihova potrošnja stvarno mala, s baterijskim ulošcima treba biti oprezan. Naime, i najsavršeniji baterijski ulošci imaju svoj 'stand by', vremenski period u kojem zadržavaju akumuliranu struju. Nakon tog vremenskog perioda, bez obzira što nisu korištene, baterijski ulošci postaju prazni.

U opremi bi trebalo imati i jednu vodootpornu svjetiljku s kojom se bez straha možemo odvažiti na 'kišni' ribolov.

Treba spomenuti i starlete koje su u noćnom ribolovu još uvijek nezamjenjive. Te male plastične ampule se aktiviraju tako što se jednostavno saviju. Savijanjem puca staklena ampula koja se nalazi u unutrašnjosti starlete nakon čega se dvije do tada odvoje tekućine pomiješaju, a novonastali spoj svijetli blagim zelenkastim svjetlom iduća 24 sata. Pomoću posebno dizajniranih nosača, ove se ampule mogu montirati na vrhove štapova čime se dobija izvrstan detektor griza.

Osim na vrh štapa, starlete se mogu postaviti i na predvez čime se povećavaju šanse za lov nekih noćnih vrsta, u prvom redu fratara i ušata.

Predveze je najpraktičnije skladištiti u plastičnim košuljicama smještenima u jednako plastični registrator ili fasciklu. Naravno, to je samo jedan od načina skladištenja. Mnogi ribolovci svoje predveze transportiraju na plutenim ili neoprenskim motovilima. Bez obzira za kakav se način skladištenja odlučili, predvezi bi trebali biti lako dostupni pri čemu bi sastav, odnosno detalji vezani uz dužinu debljinu i ostale dimenzije, trebali uvijek biti jasno vidljivi.

Olovnice su od svih sitnica uvijek najteži dio opreme. Najpraktičnije ih je držati u jačoj platnenoj vrećici tako da se po potrebi mogu prebaciti u ranac, transportnu torbu ili jednostavno, a neki drugi dio plovila. No isto se tako mogu čuvati u ribolovnim kutijama unutar pregradama policama i ladicama.

Jedan od važnijih sitnih detalja kojima bi trebala biti opremljena svaka ribolovna kutija je silicagel. To su paketići sitnih granula koji se mogu pronaći u kutijama za cipele, kikirikiju u veleprodajnim skladištima, pakiranju elektronskih uređaja… Taj čudesni mineral na sebe preuzima i najmanju količinu vlage koja se nađe u njegovoj neposrednoj okolini s tim da se prvom prilikom u kratkom vremenu lako i brzo potpuno osuši. Nekoliko taktički raspoređenih paketića silicagela će unutrašnjost vaših kutijica, pregrada, ladica i kutija uspješno održati suhima, svim važnim sitnicama bez kojih je ozbiljan ribolov nezamisliv bitno produžiti vijek.

I na kraju ne smijemo zaboraviti najneugledniji, a ipak vrlo cijenjen dio ribolovne opreme, običnu krpu za brisanje ruku. Bez nje se ribolov u tren oka pretvara u sluzavu, ljepljivu i unatoč eventualnom bogatom ulovu vrlo neugodnu mokro sluzavu avanturu u kojoj pokušavamo u ljepljivim i klizavim rukama zadržati ribolovni pribor, napiti se vode i pojesti kakav sendvič ili odgovoriti na važan telefonski poziv koji će nas možda odvesti u novu ribolovnu avanturu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.