Hrvatski radio

Radio Zadar

Od senzora za mikroplastiku do električnih romobila, europski znanstvenici u Zadru traže spas za obalu

01.02.2023.

13:21

Autor: Filip Matijević

Hackathon Smart4Coast

Hackathon Smart4Coast

Foto: EU CONEXUS / Unizd

Kako zaštiti more od onečišćenja, a obalu od devastacije, kako stvoriti energetski učinkovitije obalne gradove? To su neke teme za koje će do petka rješenja ponuditi međunarodne grupe znanstvenika na Sveučilištu u Zadru. Riječ je o prvom Hackatonu pod nazivom Smart4Coast na kojem sudjeluje Sveučilište u Zadru te još pet europskih sveučilišta.

Danas i sutra, točnije 48 sati, ima šest grupa međunarodnih znanstvenika da osmisle kako održiva upravljati obalnim područjima, ali i kako sačuvati i unaprijediti očuvanje mora. 

Naši mladi znanstvenici došli su ovdje da nam ponude neka rješenja vezana uz izazove s kojima se susreću obalni gradovi. Ekipa Sveučilišta u Zadru je sebi zadala zadatak da pokuša riješiti probleme s prometom. Osmislili smo rješenje koje je zeleno, smart i održivo, a vezano je s prometom električnih bicikala i romobila.

Tomislav Klarin, docent na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru

- To bi riješilo probleme biciklističkih staza kojih u Zadru još uvijek nema dovoljno, dodatno bi rasteretilo problem zagušenosti grada ljeti, a povezalo bi i određena periferna područja s gradskim, zaključuje Klarin.

Tomislav Klarin, docent na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru

Tomislav Klarin, docent na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru

Foto: . / .

Zadar i naše sveučilište imaju čast biti prvi domaćin ovakvog događaja na kojem ponosno sudjeluje još pet sveučilišta-članica EU-CONEXUS alianse. Riječ o francuskom Sveučilište u La Rochellu, litavskom Sveučilištu u Klaipedi, španjolskom Katoličkom sveučilištu u Valenciji, rumunjskom Tehničko građevinskom sveučilištu u Bukureštu te Poljoprivrednom sveučilištu u Ateni. Znanstvenici iz Grčke dobili su zadatak pronalaska rješenja za plastiku u moru: 

Namjeravamo predstaviti nanobiosenzore za uočavanje mikroplastike u moru. Kao što znamo, mikroplastika je golem problem jer ju konzumira i riba i tako je ušla u prehrambeni lanac. Pronađena je čak i u mlijeku za dojenčad! Imamo, dakle ideju, senzore, koji su prenosivi i njima se može detektirati pa tako i smanjiti udio plastike u prehrani.

Sofie Mavrikou, asistentica na Odjelu za biotehnologiju Poljoprivrednog sveučilišta u Ateni

Sofie Mavrikou s Poljoprivrednog sveučilišta u Ateni

Sofie Mavrikou s Poljoprivrednog sveučilišta u Ateni

Foto: EU CONEXUS / Unizd

Sve ideje i rješenja koja predstave mladi znanstvenici ocijenit će stručni žiri i najbolje nagraditi, a nadaju se i da će neko od rješenja dobiti i stvarnu primjenu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.