Hrvatski radio

Radio Zadar

Od sjemenke do biljke

15.05.2013.

15:04

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Održana radionica "Od sjemenke do biljke", a večeras u 20 sati organizira se javno predavanje pod naslovom "Približimo svoj vrt prirodi".

U Tjednu hrvatskih botaničkih vrtova i arboretuma, u Narodnom muzeju Zadar gostuju stručni suradnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Jutros je za učenike nižih razreda osnovnih škola održana radionica "Od sjemenke do biljke", a večeras u 20 sati organizira se javno predavanje pod naslovom "Približimo svoj vrt prirodi", na kojem će govora biti o značaju vrsta iz prirode u kultiviranim cvjetnjacima i povrtnjacima.

Ideja je skrenuti pozornost na vrijednost botaničkih vrtova i arboretuma, kazala je biologinja Tea Šilić.

Većina vrtova je u lošem stanju. Radimo s malo sredstava i malo stručnoga osoblja, pa je Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma  prilika da pokažemo što radimo, a  nadamo se i potporama za botaničke vrtove,

poručila je biologinja Šilić.

Prvi je savjet, kaže, da se vrtlarska praksa ne provodi revno. Ne treba uvijek sve biti savršeno pokošeno, a u vrtu bi trebalo posijati i posaditi što više različitih biljnih vrsta. Bilo bi lijepo postaviti kućice za životinje, ptice ili šišmiše i ježeve. No, treba voditi računa da ne budu samo estetske, nego i funkcionalne, o čemu ljudi često ne vode računa, zaključuje Tea Šilić. 

O svemu tome također će se govoriti na večerašnjem predavanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.