Hrvatski radio

Radio Zadar

Od slam poezije, filmova i učeničkih radova do učenja francuskog jezika

13.03.2022.

13:32

Autor: Maja Milin

Dani frankofonije

Dani frankofonije

Foto: ilustracija / -

Od 70-ih godina prošlog stoljeća, mjesec ožujak obilježava se kao Međunarodni mjesec frankofonije a za cilj ima promociju francuskog jezika i kulture. I ove godine, zadarsko sveučilište, Hrvatsko-francuska udruga Zadar i nekoliko osnovnih i srednjih škola u kojima se uči francuski udružili su se u obilježavanju Mjeseca frankofonije. 

prof. Barbara Vodanović i Maja Milin

prof. Barbara Vodanović i Maja Milin

Foto: Maja Milin / -

Brojni izrazi s polja gastronomije, mode, sporta ili vojne terminologije koje danas svakodnevno koristimo, svoje korijene imaju u francuskom jeziku. Ipak, mnogi će pomisliti kako je francuski zapostavljen jezik, kaže Barbara Vodanović, profesorica s Odjela za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru.


- Postoji neka fama da je to nekoristan jezik u odnosu na njemački ili engleski, ali ako se zna da s njim govori 300 milijuna ljudi, da se govori u 88 zemalja, onda se vidi da nije tako beskoristanIpak, francuski se uči u zadarskim osnovnim i srednjim školama, a na Sveučilištu postoji Odjel za francuske i frankofonske studije na koji se upisuju studenti iz cijele Hrvatske.


- Imamo jako puno i stranih studenata, putem Erasmus razmjena. Naši studenti odlaze van u frankofonske i druge zemlje, kaže prof. Barbara Vodanović. Mjesec frankofonije skreće pažnju na bogatsvo jezika i različitosti kultura zemalja u kojima se francuski govori, a tome kaže Vodanović svjedoči i naš Sveučilišni studij u Zadru.


- Mislimo da je šteta ne upoznati studente sa bogatstvom svih ostalih frankofonskih zemalja. Belgija na prvom mjestu jer je najbliža pa Švicarska, Luksemburg ali i zemlje Magreba, Tunis, Maroko, bivša Indokina i Kanada - raznolike su to kulture i načini života koji su vrlo, vrlo zanimljivi


Joelle Sambi

Joelle Sambi

Foto: Facebook / -

Kao i dosadašnjih godina, u Zadru će se kroz ožujak održati niz događanja u sklopu obilježavanja Mjeseca frankofonije.29. ožujka u atriju Kneževe palače zadarski osnovnoškolci će napraviti izložbu likovnih radova, 22. ožujka imamo Dan otvorenih vrata odjela. Uz to održavat će se i besplatan tečaj francuskog jezika za nezaposlene, a na inicijativu studenata tu su i filmske večeri u studentskom klubu Božo Lerotić, 18. i 19. ožujka


Jedino inozemno gostovanje je ono belgijsko-kongoanske slam pjesnikinje Joëlle Sambi koja 14. ožujka u 20 sati stiže u zadružnu pivovaru Brlog gdje će nastupiti uz glazbenu pratnju Roberta Vodanovića Čopora, konceptualnog umjetnika koji je, između ostalog i slam pjesnik.


Svi su dobrodošli! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.