Hrvatski radio

Radio Zadar

Od Tita do rebalansa; opet sukobi na Gradskom vijeću

16.05.2019.

14:44

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Nakon dužeg vremena, ponovno prekidi i incidentne situacije na sjednici zadarskog Gradskog vijeća. Četiri sata trajala je današnja sjednica koja je na Dnevnom redu imala samo dvije točke, ali kobnim se - kao i inače - pokazao Aktualni sat. Njegovo prekidanje dovelo je do sukoba vijećnika.

Nakon sat i pol vremena predsjednik vijeća Zvonimir Vrančić prekinuo je Aktualni sat.

Dame i gospodo, zaključujem Aktualni sat...

A svi oporbeni vijećnici još nisu postavili pitanja

Ma ne može, ma nema šanse...

Opravdanje je bilo da se već prekoračilo vrijeme te da će preostali vijećnici pitanja postavljati na sljedećoj sjednici. Nije se to svidjelo lijevoj strani vijećnice pa se kratko vrijeme sjednica odvijala kaotično; SDP-ova Irena Dragić je postavljala pitanja, a pročelnik Ivan Mijolović predstavljao je istovremeno prvu točku dnevnog reda - rebalans proračuna za ovu godinu. Apsurdna situacija prekinuta je određivanjem stanke. Tada je Dragić kazala kako Zadar ima 22 benzinske postaje, usporedila je stanje s Albanijom i upitala

Vlada li Zadrom mafija?

Pitanje je bilo okidač da se verbalno sukobe SDP-ov Antun Novoselović i HDZ-ov Mate Marić. Ostali vijećnici su spriječili da sukob možda ne preraste i u fizički, a kada su se političari vratili sa stanke - sjednica se nastavila u znatno uljuđenijoj atmosferi. Raspravljalo se o rebalansu proračuna. Za rekontrukciju OŠ Ploča izglasovano je potrebnih 4,4, a ne kako se dosad procjenjivalo 3,1 milijun kuna. Pročelnik Mijolović:

Budući da je natječaj već bio, gdje je isto tako prebačen procijenjeni iznos i bila je samo jedna ponuda, išli smo na drugi natječaj. Bile su tri ponude, ponovno su slični iznosi. Da li je stvar ponude, potražnje ili nečega drugoga...

U rebalansu se našao i rast troška za plaćanje pošiljki Hrvatskoj pošti, a druga točka dnevnog reda bilo je proširenje naplate parkinga na Poluotoku u Ulici Ivana Brčića i u nastavku Liburnske obale. O parkiranju se govorilo i tijekom Aktualnog sata gdje je opet spomenuta ideja izgradnje garaže u sklopu projekta Vrata Zadra. Prigovori oporbenih su išli i na prevelik broj bankomata u gradskoj jezgri, a našlo se mjesta i za inicijative. 

Između ostalih, prijedlog da se u Zadru otvori Muzej starog oružja. Opremili bi ga Tomislav, Višeslav i Josip Alavanja koji su s pročelnicom za kulturu Dinom Bušić odradili inicijalni sastanak. Na potezu je Grad Zadar.

GRADSKO VIJEĆE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.