Hrvatski radio

Radio Zadar

Odbačena božićna drvca

06.01.2015.

10:06

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do jučer ova su božićna drvca bila ukras doma. Sjajna i zelena, okićena i s darovima ispod donijela su veselje cijeloj obitelji.

Mnogi se božićnih drvca rješavaju upravo na blagdan Sveta tri kralja, iako je običaj da se božićna drvca ukrašena ostave do 11. siječnja. Naime, danas na svetkovinu Bogojavljanja blagoslivlja se voda , a božićno vrijeme završit će u nedjelju krštenja Gospodinova 11. siječnja. 

Ivica Galovic/PIXSELL

Bogojavljenjski (trikraljski) blagoslov vode u predvecerje Bogojavljenja ili Sveta tri kralja.

Zato Božićna drvca ostaju još okićena objašnjava svećenik Dubravko Škrlin Hren. 

svećenik Dubravko Škrlin Hren.

Crkva nije odredila nikakav datum kada treba skinuti bor kada skinuti jaslice,  a zapravo mi se i radujemo s našom braćom s kršćanima pravoslavne vjere koji slave Božić 7. siječnja i morali bismo biti ekumenski više svjesni i čuvati to zajedništvo među kršćanima.

 

 

 

  

 

Na našem području, odnosno na području Zadarske nadbiskupije običaj je da se božićna drvca ostave ukrašena još malo dulje. Naime, običaj je da se Božićna drvca ostavljaju ukrašena u domovima sve do blagdana Svete Stošije, 15. siječnja.  

Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

A ako već božićna drvca izbacujete na ulice ostavite ih pored kontejnera i to u ranim jutarnjim satima poručuju iz zadarske Čistoće. Naime, božićna drvca odbačena i ostavljena preko noći pored kontejnera često su meta vandala koji ih zapale, pa osim samog drvca izgore i kontejneri upozoravaju iz zadarske Čistoće. 

odbačene jelke

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.