Hrvatski radio

Radio Zadar

Odbijena žalba Općinskoga državnoga odvjetništva za mjere opreza Daruvarcu

20.02.2019.

10:48

Autor: všetka

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Zadru odbilo je žalbu Općinskoga državnoga odvjetništva da se Darku Kovačeviću Daruvarcu odrede mjere opreza do pravomoćnosti presude. Vijeće nije jednoglasno donijelo odluku. Dvoje sudaca odbilo je žalbu dok je jedan član vijeća imao izdvojeno mišljenje.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda uglavnom se složilo sa stavom prvostupanjskog suda da za vrijeme obligatornog zatvora, dakle onog koji je sud morao odrediti s obzirom na to da je izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina, nije bilo mogućnosti određivanja mjera opreza, a nakon što su svi rokovi za istražni zatvor istekli sud više nema mogućnost ni za određivanje mjera opreza, rekao je glasnogovornik Općinskoga suda u Zadru Denis Klarendić. 

Klarendić je dodao kako mjere opreza koje su kao institut uvedene u kazneno zakonodavstvo zapravo služe kao alternativa u slučaju kad se svrha kojoj služi istražni zatvor može postići i nekom blažom mjerom, kao što je mjera opreza. Dakle, kad nije nužno da sud uopće odredi istražni zatvor. Međutim, kad sud više nema mogućnosti određivati istražni zatvor, on ne može kao mogućnost koristiti niti mjere opreza kao alternativu, pojasnio je glasnogovornik suda. 

Tužiteljstvo je nakon "odbijenice" Županijskoga suda iscrpilo sve pravne mogućnosti za žalbe. Vijeće se u odluci pozvalo na odluke Vrhovnoga suda RH, te Županijskoga suda u Puli u takvim situacijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.