Hrvatski radio

Radio Zadar

Odgođeno čišćenja Vitrenjaka

25.09.2022.

14:57

Autor: Radio Zadar

Kupalište Vitrenjak

Kupalište Vitrenjak

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Zbog najave lošeg vremena odgođeno je  čišćenje plaže na Vitrenjaku u okviru sutrašnjeg događanja „Turizam kakav želimo“ .

Učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar

Učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar

Foto: - / -

Ususret Svjetskom danu turizma, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak, 26. rujna 2022. organizira događanje pod nazivom „Turizam kakav želimo“. Cilj je ovog događanja, kroz uključivanje različitih dionika, ukazati na važnost primjene načela održivosti u planiranju i razvoju turističke destinacije.

Bit će predstavljeni rezultati istraživanja provedenih na području Grada Zadra i Ravnih kotara. Pritom će učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar prezentirati rezultate istraživanja „Zadovoljstvo lokalnog stanovništva razvojem i utjecajem turizma u gradu Zadru“, dok će nastavnici s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti prezentirati rezultate fokus grupa provedenih u Ravnim kotarima s različitim dionicama, te će predstaviti strateški okvir, akcijski plan i smjernice za razvoj održivog razvoja turizma tog područja.


Glavna aktivnost u okviru ovog događanja bit će okrugli stol na temu „Turizam kakav želimo“, na kojemu će vrijedne uvide u temu dati niz eksperata koji predstavljaju dio lanca vrijednosti u turizmu Zadarske županije – Tomislav Fain (Udruženje hrvatskih putničkih agencija), Mihaela Kadija (Turistička zajednica Zadarske županije), Danijel Katičin (Park prirode Vransko jezero), Meri Matešić-Sičić (Turisthotel d.d.) te Rebeka Pevec (Zadar Cruise Port – Putnička luka Gaženica), a moderirat će ga izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić (Sveučilište u Zadru).


Svjetski dan turizma održava se 27. rujna svake godine još od 1980. godine. Taj datum obilježava godišnjicu usvajanja Statuta Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u 1970. godine, čime je utrt put osnivanju organizacije pet godina kasnije, čiji je pridruženi član i Sveučilište u Zadru.


„Turizam kakav želimo“ je događanje koje je organizirano u okviru projekta “Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW), koji je sufinanciran u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020., na kojemu je Sveučilište u Zadru jedan od projektnih partnera. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije. Temelji se na istraživanju načina života kao spoja materijalne, nematerijalne, kulturne i prirodne baštine u suradnji sa znanstvenicima i lokalnom zajednicom kao velikim izvorom znanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

17 h

Nadin 2022

Kušanje vina