Hrvatski radio

Radio Zadar

Odgovor prosvjednicima: Vaš prioritet je srdela

17.04.2019.

10:24

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Odgovor prosvjednicima: Vaš prioritet je srdela

Odgovor prosvjednicima: Vaš prioritet je srdela

Foto: - / -

Bez obzira na povijesno stečena prava u tunolovu, ustupanja kvota za ulov plavoperajne tune više neće biti. Prije dva članovi Udruge plivaričara-tunolovaca su, podsjećamo, prosvjedom zatražili zadržavanje prava na dio kvota za tune, međutim ubuduće će se čini se, morati držati srdele.

U komentaru prosvjeda u Zadru ministar Tolušić jasno poručuje da dosadašnji sustav podjele državnih kvota za tunolov odlazi u povijest:Mi donosimo Pravilnik s obzirom da su to državne kvote, do sad se s tim kvotama raspolagalo neću reći na nezakonit način, daleko od toga, ali na način koji definitivno nije bio primjeren. Donijeli smo prošle godine Zakon o morskom ribarstvu, ustanovili državne kvote i po novom Pravilinku izlov tune će moći raditi oni brodovi koji su to do sad uistinu i radili. Oni koji tu tunu nisu lovili do sad ne mogu biti  u prednosti. U prednosti mogu biti samo oni tunolovci koji su se bavili izlovom tune zadnjih desetak godina . 

Dodatno pojašnjenje tražili smo i u Upravi ribarstva pa pomoćnik ministra Ante Mišura dodaje kako je plivaričarima-tunolovcima prioritet srdela i inćun: Svi oni imaju autorizaciju za malu plavu ribu i većini njih je glavni posao ulov male plave ribe, tako da svi oni nastavljaju sa svojim primarnim poslom, a kod nekih je ovo bilo dodatni izvor zarade  kroz prodaju  i ustupanje kvote drugom brodu .

Zašto je država onda pitamo, godinama subvencionirala obnovu flote potičući ribare da uđu u kredite za izgradnju velikih brodova, uz ostalo i plivaričara-tunolovaca ? Ti krediti bili su izuzetno povoljni, smatra Mišura:Država je tu bila sufinancirala sa 30 posto, sufinancirali smo i većinu kamata koja je došla na 2 posto i svi ti brodovi su bili temeljem podataka i procjene stanja  i za bijelu ribu i za malu plavu ribu . Većini brodova  je primarni posao za ulov male plave ribe i to je najvažnije i to će njima ostati. Isto tako smo ovim Pravilnikom ograničili brodove koji idu na tunolov da dodatnih preko 2 mjeseca ne smiju ići na malu plavu ribu  neovisno jel sezona završila ili ne, s obzirom da je drugima ulov male plave ribe priotitet - kazao je za program Radio Zadra Mišura.

Treba se nadati samo da ograničenje ulova u budućnosti  neće zahvatiti i  srdelu, naime takvih glasova iz Bruxellesa je bilo, a  upravo toga boje se sudionici prosvjeda Udruge plivaričara-tunolovaca u Zadru.  

Više o ovoj temi u Pomorskoj večeri koju u ponedjeljak 22. travnja emitiramo iz našeg studija. 

 

 

 

Ministar Tolušić komentira prosvjed u Zadru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.