Hrvatski radio

Radio Zadar

Odjava i prijava turista preko online aplikacije

01.12.2015.

14:51

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već s prvim danom iduće godine, svi turistički iznajmljivači u Hrvatskoj, pa tako i u Zadru, odnosno Zadarskoj županiji morat će prijavljivati i odjavljivati goste putem internetskog sustava e-Visitor.

Iako su i do sada to mogli učiniti "on-line", ta nova baza podataka povezuje i Turističke zajednice i inspekcije, porezne i carinske uprave, te MUP i Državni zavod za statistiku.

Sustav e-Visitor služit će prijavljivanju i odjavljivanju turista, te prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja, bolje reći - njihovim smještajnim objektima. Putem e Visitora kontrolirati će se naplata boravišne pristojbe. Omogućit će obradu i analizu podataka za statistička izvješća u realnom vremenu. Bit će dostupan besplatno svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija bez potrebe za instaliranjem na računalo. Pristup tom sustavu imat će više od 60.000 registriranih pružatelja usluga smještaja. U Zadru ih je oko 900. Svi će ovih dana dobiti mailom poziv za prezentaciju 

Planiramo organizirati radionice u tijednu prije Božića. Još uvijek ne znam točan datum, mjesto i vrijeme održavanja ali svi će na vrijeme biti obaviješteni, kaže Ante Galić iz gradske Turističke zajednice.  A oni iznajmljivačima koji nisu informatički pismeni i nemaju kompjutor, morat će se prilagoditi, ističu u TZ Zadar. 

Galić dodaje kako će eVisitor će biti središnje mjesto na kojemu će pružatelji usluga na vrlo jednostavan način, bez dodatnih troškova moći obaviti sve svoje obveze prema nadležnim tijelima. U perspektivi ovoga projekta je i nadogradnja takozvanih pametnih poslovnih modula koji će omogućiti još kvalitetnije upravljanje destinacijama, te turističkom ponudom, ali i integriranim marketinškim aktivnostima svih korisnika sustava. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.