Hrvatski radio

Radio Zadar

Odjel za turizam i komunikacijske znanosti slavi 25 godina

11.12.2019.

16:18

Autor: HRT Radio Zadar

izvor: Sveučilište u Zadru

izvor: Sveučilište u Zadru

Foto: - / -

Svečanošću u Kneževoj palači danas je započela proslava 25. godišnjice kontinuiranog djelovanja Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Nakon uvodne svečanosti održat će se niz edukativnih i stručnih događanja.

- U ovih 25 godina pratila sam izbliza razvoj Odjela, upoznala sve zaposlene, od kojih su neki otišli i u mirovinu, čak i korijenčić nastao 1972. godine, koji je već tada bio klijao, s terminima komunikacije i turizma. Usprkos poteškoćama, ovaj odjel stasao je kao jedan od 27 odjela koje treba gledati s velikim respetkom. To je odjel koji je ulazio u akreditacije jako zanimljivih programa, na kojem raste broj studenata, jedinstven odjel koji ima svoj Tjedan kulturizma, manifestaciju koju su inicirali studenti a traje već deset godina. To je i odjel koji prednjači u prijavama i angažmanima projekata, pa vam želim da i nadalje ostvarujete visoke rezultate, okupljate najbolje vanjske suradnijke i surađujete s najznačajnijim visokoškolskim i znanstvenim institucijama, rekla je rektorica Vican.
Pročelnica Odjela izv. prof. dr. sc. Ljiljana Zekanović Korona govorila je o počecima odjela, koji sežu u 1972. godinu, kada je Pedagoška akademija pokrenula dvogodišnji turistički stručni studij humanističke orijentacije s dva smjera - turistička kultura i selektivni turizam. Godine 1994. formiran je Odsjek za informatologiju i komunikologiju i upisana prva generacija studenata četverogodišnjeg studija Kultura i turizam. Godine 2009. odjel je dobio današnje ime Odjel za turizam i komunikacijske znanosti.
- Prepoznati smo po kreativnosti, primjeni znanja u praksi, ulaganju u studente, nastavnike i tehnologiju, suradnji s partnerima, tvrtkama i organizacijama, moderno opremljenim računalnim dvoranama, mobilnosti studenata, sustavu za daljinsko poučavanje, kreiranju i organizaciji manifestacija, putovanjima te osmišljavanju projekata, istaknula je pročelnica Zekanović Korona.
Zamjenica pročelnice izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić predstavila je rezultate istraživanja "Profil, ponašanje i stavovi kruzerskih turista u luci Gaženica u 2019. godini", koje su naručili TZ Grada Zadra i Lučka uprava. Temeljni pokazatelji istraživanja su da se radi o starijim turistima koji imaju solidnu potrošnju unatoč kratkom boravku i kojima je to prvi susret s Hrvatskom. Manje je pozitivno to što se oni uglavnom neće vraćati, ali bi destinaciju preporučili svojim prijateljima. U sličnom istraživanju provedenom na putnicima niskotarifnih kompanija u Zračnoj luci Zadar, dr. sc. Gabrijela Vidić ukazala je kako je ove godine bilo manje turista više platežne moći, a kao glavni problem u Zadaru navodi opremljenost plaža, kvalitetu javnog transporta i gužve.
Doc. dr. sc. Tomislav Klarin predstavio je projekt Innoxenia - Innovation in Tourism in the Adriatic-Ionian Macroregion, koji se financira iz Programa transnacionalne suradnje Interreg ADRION 2014.-2020., ostvaren u suradnji s ustanovom INOVAcija. Cilj projekta je uspostavljanje inovativne turističke platforme koja će omogućiti umrežavanje dionika i prijenos znanja te bolju razradu turističkih strategija, politika i ulaganja na Jadransko-jonskom području, s posebnim naglaskom na mjerenje i praćenje održivog razvoja turizma.
Odjel planiora izraditi dva nova programa na diplomskoj razini usmjerena prema digitalnom komuniciranju i baštini, s ciljem približavanja potrebama tržišta rada, prateći promjene koje donosi korištenje suvremenih tehnologija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.