Hrvatski radio

Radio Zadar

Održan okrugli stol povodom Svjetskog dana socijalnog rada

24.03.2023.

13:16

Autor: RZD

Okrugli stol

Okrugli stol

Foto: Volonterski centar ZD / Radio Zadar

Udruga socijalnih radnika Zadar – Volonterski centar Zadar, povodom Svjetskog dana socijalnog rada koji je obilježen 21. ožujka, organizirala je okrugli stol na temu rada s raseljenim osobama iz Ukrajine, kao i izazova njihove integracije u hrvatsko društvo te posebice našu lokalnu zajednicu. 

U raspravi o ovoj aktualnoj temi istaknuta je važnost poštivanja različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje, što je ujedno i bila tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada.


Udruga socijalnih radnika Zadar, posebice njen program Volonterski centar Zadar, aktivno radi s izbjeglicama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju nakon izbijanja rata u Ukrajini. 

Pritom su organizirane brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, među ostalim: WhatsApp grupa u kojoj se pružaju informacije vezano uz prava izbjeglica i svakodnevni život, tjedna grupa podrške, kontinuirani tečaj hrvatskog i engleskog jezika za odrasle, ljetni tečaj hrvatskog jezika za djecu, obilazak grada i posjete zadarskim muzejima, kreativne aktivnosti za djecu i odrasle, online savjetovanje Hrvatskog pravnog centra i Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer.


Ova aktivnost za cilj je imala povezati stručnjake na području Zadarske županije koji su od samog početka pristizanja izbjeglica iz Ukrajine sudjelovali u njihovoj integraciji u naše društvo i kulturu. 


Kao panelisti su sudjelovali Ivana Rupčić Kajtezović (psihologinja) i Mate Bratović (profesor) iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar koji su govorili o integraciji i prilagodbi djece iz Ukrajine u školu te jezičnoj barijeri i učenju hrvatskog jezika. Majda Vukoša, odgojiteljica koordinator u DV Radost, nadovezala se na temu odgoja i adaptacije djece u vrtić naglašavajući kako su djeca jako dobro prihvaćena. Rade Zrilić, pedagog u Srednjoškolskom đačkom domu, dotaknuo se teme smještaja osoba iz Ukrajine i suradnje Doma s ostalim institucijama i organizacijama. 


U nastavku se Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite Zadar MUP-a RH, osvrnuo na sam početak pristizanja osoba iz Ukrajine u našu županiju, zakonske regulative i mogućnost dobivanja iskaznice stranca pod privremenom zaštitom. Tina Šimunov, viša stručna savjetnica za zapošljavanje na Odjelu za tržište rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Zadar, govorila je o iskustvu uključivanju Ukrajinaca na tržište rada i mogućnosti nostrifikacije diploma. Christian Vuger, koordinator za Zadarsku županiju u Hrvatskom zavodu za socijalni rad – Područni ured Zadar, dotaknuo se socijalnih prava i pomoći koje osobe pod privremenom zaštitom mogu ostvariti.


 Na okruglom stolu sudjelovala je i Olga Luhova, korisnica programa Volonterskog centra Zadar za izbjeglice iz Ukrajine. Olga se potrudila na hrvatskom jeziku govoriti o svim izazovima s kojima su se susreli dolaskom iz Ukrajine u Zadar, ali i dobrim stvarima koje im je ovaj grad ponudio. Za kraj je Marija Špaleta, voditeljica Volonterskog centra Zadar, predstavila sve ono što Volonterski centar Zadar radi uz suradnju s navedenim institucijama kako bi raseljenim osobama iz Ukrajine boravak u našoj županiji bio što lakši i ugodniji.


Okrugli stol se odvijao u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje realističnih stavova u našem javnom prostoru s fokusom na gradove Split, Zadar i Pulu – potencijalne sredine za prihvat i integraciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.