Hrvatski radio

Radio Zadar

08:14 / 13.10.2016.

Autor: HRT centar Zadar

Održana radionica nepoželjna ponašanja kod djece

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskoj knjižnici Zadar održana je radionica "Nepoželjna ponašanja kod djece" koja je organizirana u sklopu projekta Foster Children Rights. Radionicu su održale Marina Grbić pedagoginja/specijalistica rane intervencije i Ivana Šunjić dipl. učiteljica /specijalistica rane intervencije.

Predavačice su kroz predavanje, igre uloga i video primjere demonstrirale kako dolazi do neželjenog ponašanja kod djece i kako ga spriječiti i ukloniti.

Svako ponašanje djeteta je naučeno iz okoline, bilo pozitivno ili negativno, te je iz tog razloga iznimno važno da svi obratimo pažnju na vlastito ponašanje, naglasila je Grbić, te dodala kako je najvažnija dosljednost i davanje strukture djetetu u odgoju. Ako se djetetu nešto dozvoli ili mu se odobri ponašanje smijehom četiri puta, a peti ga se spriječi ili zaustavi, dijete dobiva miješane poruke što izaziva nesigurnost te to dovodi do nastavka neželjenih ponašanja. 

Prihvaćanjem emocija djeteta mu poručujemo da su emocije koje osjeća u redu, ali ne nužno i ponašanje. Prihvaćanjem emocije se potiče djetetova emocionalna samoregulacija i dajemo mu do znanja da ga razumijemo. Komuniciranjem granice pokazujemo da je  u redu biti ljut jer ne može biti po tvome, ali jedna od stvari koje ne možeš raditi kada si ljut je bacati se po podu, vrištati itd., ponašanje je loše, ne dijete. Ciljanjem alternative im pružamo priliku da zadrže osjećaj da oni imaju kontrolu kao npr. u dućanu nije loše imati neku alternativu – ne možeš dobiti kinder jaje, ali možeš jabuku, bananu ili breskvu, sam/a biraj, što god želiš od navedenog. 

Radionica je završena sa sljedećom porukom: Zamislite rijeku. Rijeka teče, ima svoj tok koji ne možete zaustaviti. Možete probati napraviti branu, ali opet nećete zaustaviti rijeku, jer je ona nezaustavljiva sila i pronaći će put za svoj tok. Slično je i s djecom, ona imaju svoje želje i zamišljene ciljeve te će na sve moguće načine probati doći do njih. Nema tu ništa skriveno iza tih namjera niti manipulativno, oni samo traže put do cilja. Ono što vi kao roditelj možete napraviti je sagraditi dobar nasip, na pravi način usmjeriti rijeku, ne probati ju zaustavljati, jer to nećete uspjeti, a može doći samo do poplave i teško popravljivih šteta. Taj nasip mora imati nekoliko karakteristika: mora biti čvrst i kontinuiran. Ako postoji prekid negdje u nasipu ili nije dobro napravljen, on će popustiti i rijeka će se izliti. Tako je i s pravilima ponašanja. Roditelj mora imati jasna i jednostavna pravila, ali biti striktan i dosljedan u njima. Ponekad je dovoljno samo jednom popustiti, da sav trud ode u nepovrat. Pritom je važno da taj nasip bude dovoljno široko postavljen i da pusti rijeci prostora da teče, jer u suprotnome će se rijeka svejedno preliti preko ruba nasipa, ma koliko god on bio čvrst. Drugim riječima, kada postavljamo pravila svojoj djeci, moramo im dati slobodu i osjećaj izbora. Mi smo tu da usmjeravamo, ne zaustavljamo.

Društvo "Naša djeca" Zadar u sklopu programa IPA 2012 provodi projekt Foster Children Rights - promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Osim nositelja Društva „Naša djeca“ Zadar, partneri na projektu su i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grad Zadar, Zadarska županija, Caritas Zadarske nadbiskupije, Volonterski centar te Udruga Maraške. Vrijednost projekta je 130.186,90 EUR, a ukupno trajanje projekta  je 18 mjeseci. Opći cilj projekta je osigurati učinkovitu provedbu EU standarda u provedbi prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji. Realizacijom specifičnih ciljeva će nastojati osigurati da organizacije civilnog društva i jedinice lokalne i regionalne samouprave budu ravnopravni partneri u osiguravanju dosljedne provedbe prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji, te kroz jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, stručnjaka koji rade s malom djecom s teškoćama u razvoju i lokalne i regionalne samouprave. U sklopu projekta organiziraju se radionice koje imaju za cilj edukaciju obitelji djece s teškoćama o načinu poticanja djece s teškoćama te njihovim pravima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.