Hrvatski radio

Radio Zadar

Održana radionica "Pogodi pravi koš"

15.11.2019.

16:23

Autor: HRT Radio Zadar

Održana radionica "Pogodi pravi koš"

Održana radionica "Pogodi pravi koš"

Foto: - / -

Danas, je u zadarskoj Gradskoj knjižnici održana prva od četiri radionice u sklopu projekta Pogodi pravi koš. Radi se o programu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra.

Ciljna skupina bila su djeca i mladi ali i ostali zainteresirani građani. 

Radionica je bila interaktivnog tipa. Voditeljica radionice dala je osnovne informacije te održala PowerPoint prezentaciju u sklopu koje je sa sudionicima radionice razgovarala o prezentiranom materijalu te zapažanju djece - što su saznali radeći na očuvanju okoliša škole i mjesta te koje su nepravilnosti uočili u zbrinjavanju otpada u našem mjestu šećući ulicama.

Razgovarali su nadalje o količini otpada u našim kućanstvima, školama, dvorištu. Tema je bio i  svemirski otpad, otpad na Zemlji, vijek trajanja otpada (staklo, plastika, papir, metal) i mnogi drugi primjeri (količina otpada u kućanstvima, što možemo raditi da smanjimo količine otpada, zašto kompostirati, osobna odgovornost, oporaba, načini zbrinjavanja otpada, da li tvoja obitelj razdvaja otpad u vašoj kući, da li tvoja škola razdvaja otpad, simboli za reciklažu, gdje su najbliži kontejneri za prikupljanje otpada u tvom gradu, vrste otpada, boje kontejnera itd.). 

Nakon informativnog dijela radionice i razgovora sa sudionicima uslijedio je praktični dio radionice oslikavanja platnenih torbi na temu projekta Pogodi pravi koš.  

Podijeljene su brošure „Pogodi pravi koš“ kako bi mladi informirali i svoje ukućane o ovoj temi. Stavljen je naglasak na korištenje platnenih torbi umjesto plastičnih vrećica u svakodnevnom životu. Sudionici su potaknuti na korištenje svojih platnenih torbi koje su oslikali na ovoj edukativno – kreativnoj radionici. 

Cilj ove radionice je unaprjeđenje ekološke svijesti kod mladih s naglaskom na važnost pravilnog postupanja s otpadom: koje su vrste otpada, konkretni postupci pri smanjenju otpada, svakodnevne promjene ponašanja, recikliranje, ponovna uporaba, kompostiranje te informiranje mladih kao budućih nositelja održivog gospodarenja otpadom u svojoj zajednici. Edukacijom se nastoji zainteresirane sudionike i sudionice integrirati u aktualna pitanja o gospodarenju otpadom te naučiti ih ophoditi se kvalitetnije i odgovornije spram istog. 

Najavljujemo radionice koje slijede:

20.11.2019.  Gradska knjižnica Arbanasi tijekom jutra

22.11.2019. Gradska knjižnica, središnja 8.15 - 9 sati

28.11.2019.  Gradska knjižnica, središnja 17 - 18 sati 

Ujedno najavljujemo: 

20.11.2019. god. u 18 sati - Tribina 'Pogodi pravi koš' u Gradskoj knjižnici na temu održivog gospodarenja otpada na pordučju grada Zadra

21.11.2019. god. u jutarnjim satima – Dan otvorenih vrata Reciklažno dvorište Gaženica

23.11.2019. god. od 10 do 12 sati – sajam korištenih knjiga i igračaka 'Uzmi ili ostavi' na Gradskoj tržnici 

Više o projektu možete naći na web stranici www.pogodipravikos.hr i na društvenim mrežama (FB i Instagram).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.