Hrvatski radio

Radio Zadar

Održana sjednica Skupštine Obrtničke komore Zadarske županije

18.06.2020.

19:16

Autor: HRT Radio Zadar

Održana sjednica Skupštine Obrtničke komore Zadarske županije

Održana sjednica Skupštine Obrtničke komore Zadarske županije

Foto: - / -

Danas je održana izvještajna Skupština Obrtničke komore Zadarske županije za 2019. godinu. Nakon pandemije corona virusom stekli su se uvjeti za održavanje sjednice radi usvajanje Izvješća o radu Komore za 2019. godinu te Godišnjeg financijskog izvješća Komore za 2019. godine.

Skupštini je nazočila većina njezinih članova zajedno sa članovima Upravnog odbora i Nadzornog odbora Komore te tajnicama pripadajućih udruženja obrtnika. Sjednicu je vodio predsjednik Komore Stjepan Knežević.

Na početku sjednice Skupštine konstatirano je da je  po zaključku Nadzornog odbora Obrtnička komora poslovala u skladu  sa  zakonskim odredbama za neprofitne organizacije te u skladu sa Poslovnim i Financijskim planom Komore za 2019. godinu.

Sukladno previđenom Planu za 2019. godinu te kadrovskim promjenama koji su provedeni u 2018. godini radi racionalizacije poslovanja odnosno upravljanja financijskim sredstvima, Komora je u 2019. godini umanjila rashode za 10,6% . U strukturi troškova najveće umanjenje je bilo na području rashoda za radnike i to za 35,2%, dok je s druge strane porastao izdatak naknada za obavljanje aktivnosti za 31,9 %. To je ujedno bio i cilj reforme u organizaciji rada i aktivnosti provedenih tijekom 2018. godine. Postignut je učinak u većoj aktivnosti radnih tijela komore- cehova, njihovoj većoj angažiranosti a time i rješavanje stručnih i ostalih pitanja od zajedničkog interesa za članove Komore.

U 2019. godini ostvaren je pozitivan financijski rezultat za 175.161,00 kn.

Izvješće o radu Komore za 2019. sadržavalo je  opširan prikaz svih aktivnosti upravnih tijela Komore, radnih tijela odnosno cehova Komore i Komorskog ureda. U raspravi u kojoj su najvećim dijelom, sudjelovali članovi Skupštine te predsjedavajući, protekla je sa pozitivnim osvrtom na aktivnosti Komore u proteklom razdoblju imajući u vidu dostatnu raspoloživost financijskih sredstava.

Usvajanjem Izvješća o radu Komore i financijskog izvješća predsjedavajući je dao kratki osvrt i na brojčano stanje obrtništva u Zadarskoj županiji. Prema pokazateljima, Zadarska obrtnička komora, u razdoblju od 31.05.2029. do 31.05.2020. godine povećala je broj svojih članova za 70 u apsolutnom broju, odnosno u tom periodu otvoreno je 386 obrta , a zatvoreno 316. U strukturi obrta, najveće povećanje obrta bilo je u uslužnim zanimanjima ( intelektualnim, IT, usluge popravka, usluge čišćenja, njega tijela i sl) dok je najveći pad u sektoru ugostiteljstva, a potom trgovine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.