Hrvatski radio

Radio Zadar

Održana sjednica Županijske skupštine. Oporba smatra da je nezakonita

18.05.2020.

13:03

Autor: Božidar Kolega

Održana sjednica Županijske skupštine. Oporba smatra da je nezakonita

Održana sjednica Županijske skupštine. Oporba smatra da je nezakonita

Foto: - / -

Sjednica Županijske skupštine Zadarske županije zbog pandemije koronavirusa održana je elektroničkim putem. Većina oporbe odbila je sudjelovati na sjednici, te su zatražili da se proglasi nezakonitom, a oduke ništavnima.

Današnja izvanredna sjednica je održana putem elektroničke pošte. Na početku sjednicu u obraćanju vijećnicima zadarski župan Božidar Longin objasnio je kako zbog zabrane održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 40 osoba na jednom mjestu, još se ne može održati  klasična sjednica. Podsjetio je i kako je epidemiološka situacija u županiji dobra te kako sada treba potaknuti gospodarstvo.  Kazao je i kako se na današnjoj sjednici predlaže donošenje šest odluka iz područja zdravstva i obrazovanja koje se sve odnose na dovršetak već prije započetih postupaka koji su u visokoj fazi provedbe i ne trpe daljnje odlaganje.

Marko Pupić Bakrać iz Akcije mladih upozorio je kako se sjednica Županijske skupštine može voditi isključivo na način propisan Statutom i Poslovnikom te da nije predviđeno dopisivanje putem elektroničke pošte kao način na koji se može održavati sjednica Županijske skupštine niti je propisan način njezinog vođenja kao takve. Da bi se mogle održavati sjednice putem elektroničke pošte  potrebno je promijeniti Statut i Poslovnik – iznio je Pupić Bakrać.

Rudolf Dvorski iz MODES-a prigovorio je točki dnevnog reda kojom je predviđeno davanje suglasnosti školi u Biogradu za podizanje kredita i kupnju nekretnine, za što bi Županija trebala biti jamac. Namjera je kupiti zgradu koja je rađena kao uredski prostor i u nju staviti obrazovnu ustanovu. Odluku Dvorski smatra sumnjivom te je odbio sudjelovati u sjednici.

Klub vijećnika SDP-a i DSU-a ocijenio je sjednicu nelegalnom i nezakonitom te su odbili sudjelovati u njoj. Kako je priopćila predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar Dračevac pod velom COVIDA 19 župan i Županijska skupština prikrivaju potrošnju milijunskih iznosa. O milijunskim iznosima ne bi trebalo odlučivati na nejavnoj sjednici  bez nazočnosti medija, smatra Sabljar Dračevac.  Navodi i kako je odbijen prijedlog njihovog Kluba da se sjednica održi izvan sjedišta Županijske skupštine u primjerenom prostoru. Zbog svega toga Klub SDP-a i DSU-a zatražio je od Ministarstva uprave da sjednicu poništi kao nezakonitu i donesene akte proglasi ništavnim.

Nakon sat vremena sudjelovanje u sjednici prekinuo je i Marko Pupić Bakrać.

Vijećnici su na sjednici inače prihvatili odluku o podjeli iznosa od 22,3 milijuna kuna od prodaje zgrade Zavoda za javno zdravstvo. 11 i pol milijuna kuna dodijeljeno je Zavodu za javno zdravstvo za opremanje pripadajućeg poslovnog prostora u zgradi nove Poliklinike, dok je 10,8 milijuna kuna dodijeljeno zadarskoj Općoj bolnici.

Vijećnici su dali i suglasnost Srednjoj školi u Biogradu za kupovinu nekretnine u kojoj su predviđeni radionički, edukacijski i reprezentativni sadržaji za sektor strojarstva, kao i za kreditno zaduživanje u iznosu od 6 milijuna kuna u tu svrhu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.