Hrvatski radio

Radio Zadar

Održavaju život, olakšavaju patnje i doprinose ozdravljenju

10.05.2018.

11:10

Autor: Suzana Dražić

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Foto: - / -

Međunarodno vijeće medicinskih sestara definiralo je sestrinstvo rečenicom: ''Pomoć ljudima je osnovni zadatak medicinskih sestara i smisao njihovog posla, te je taj zadatak trostruk:održavati život, olakšavati patnje i pospješiti ozdravljenje''.

 A u Zadarskoj županiji taj posao obavlja 1697 medicinskih sestara, tehničara i primalja.
   Dakle sestre su nužne i u preobrazbi zdravstvene skrbi i zdravstvenog  sustava s ciljem da nijedna osoba ne bude ostavljena bez pristupa skrbi ili osiromašena uslijed potrebe za zdravstvenom  skrbi, ističe glavna sestra Psihijatrije zadarske Opće bolnice Anita Škarica u povodu Svjetskog dana sestrinstva. 

   Smatram da je nedovoljno medicinskih sestara. Posla je sve više. Medicina sve sofisticiranija i od medicinskih sestara se traži da budu prisutne u svemu tome. Imamo visoko educirane sestre, a  koeficijenti, što se tiće plaća, uopće  nisu prepoznati u Ministarstvu zdravstva.

A nakon večerašnje svečanosti u povodu Dana sestrinstva, u subotu, 12. svibnja medicinske sestre iz cijele Hrvatske  pozvane su na mirni prosvjed na Markov trg jer, upozorava Dajana Subić, predsjednica zadarske podružnice Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara: U postupku je ugovaranje Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo  gdje mi sestre smo jako zakinute i naša prava jednaka su  kao i prije 20 godina. Uvjeti i dodaci na plaću su minimalni.

   Pridružujemo se čestitkama povodom Dana sestrinstva s izrekom koja najbolje opisuje ovaj plemenit poziv:
''Kada spasiš jedan život, onda si heroj, kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra''.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.