Hrvatski radio

Radio Zadar

Odsukani Slovenci

05.09.2013.

14:55

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U 13 i 30 završena akcija odsukavanja glisera u uvali Soline kod Iža.

 

Odsukavanje su obavili djelatnici „Sea Helpa“ koji su slovenski gliser uzeli u tegalj prema otoku Ugljanu.  U ovoj pomorskoj nezgodi nije bilo stradalih niti onečišćenja mora.

Podsjećamo, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru jutros je u 9 i 50 zaprimila dojavu o nasukanju glisera „Timini“ dužine 6,95 metara, slovenske zastave s tri člana posade na poziciji uvala Soline, otok Iž, te je preko Lučke kapetanije Zadar koordinirana akcija spašavanja.

Dojavu o nasukanju uputio je vlasnik glisera koji se na plovilu nalazio sa još dva člana posade, također slovenskim državljanima. Budući da osobe na nasukanome plovilu nisu bile u nikakvoj opasnosti, a vremenski uvjeti su bili povoljni organizirano je komercijalno spašavanje plovila preko „Sea Helpa“, koji su po dolasku na poziciju javili da je gliser nasukan krmom u prilično nezgodan položaj stoga je odsukavanje iziskivalo vremena i truda kako bi se izbjegla teža oštećenja glisera, te su nakon zbrinjavanja posade glisera poduzete potrebne pripreme za podizanje i zbrinjavanje plovila.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.