Hrvatski radio

Radio Zadar

Odzvonilo čekanju i dozivanju konobara. Do kave QR kodom!

15.07.2020.

12:37

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Digitalna era stigla je i u zadarsko ugostiteljstvo. Hrvatska obrtnička komora je u suradnji s partnerskom tvrtkom predstavila aplikaciju „Smart service", uslugu kojom se pametnim mobitelom u kafićima i restoranima naručuje piće ili hrana.

Digitalna era stigla je i u zadarsko ugostiteljstvo. Hrvatska obrtnička komora je u suradnji s partnerskom tvrtkom predstavila aplikaciju „Smart service", uslugu kojom se pametnim mobitelom u kafićima i restoranima naručuje piće ili hrana. Doskočilo se time trenutačno nužnom izbjegavanju fizičkog kontakta u ugostiteljskim obrtima, ali i višeminutnom čekanju konobara na terasama objekata.

Ono što smo mi osmislili je QR kod koji je plastificiran i ide na stol. Gost kada dođe skenira QR kod i automatski pristupa ponudi i može naručiti hranu ili piće nas stol, ovisno o objektu. Bitno je naglasiti da nema skidanja aplikacija, ostavljanja podataka i nikakve instalacije od strane gosta, kaže Denis Štefanić iz tvrtke koja je sudjelovala u izradi usluge koja je nakon Zagreba, Rijeke i Rovinja stigla i u Zadar. Aplikacija skraćuje vrijeme čekanja narudžbe za gosta, olakšava posao i osoblju, a stigla je u idealno vrijeme, napominje Stipe Knežević iz Obrtničke komore Zadarske županije:

Radimo ovu Smart service aplikaciju za ugostitelje da na neki način pomognemo u ovoj kriznoj situaciji koronavirusa, da bude što više socijalne distance, da na neki način naši ugostitelji mogu na kvalitetan način funkcionirati, a da nemaju bliski kontakt sa svojim gostima.

Ideja nije smanjiti broj konobara, naglašava Štefanić, naprotiv:

Nama nikad nije bio cilj da maknemo konobara. Treba biti interakcije i ljudskog kontakta. Pogotovo gdje je više zvjezdica tu usluga mora biti bolja, konobar mora biti profesionalniji. Ovo je samo za nekog tko ne želi čekati, želi naručiti preko QR koda, zašto to ne omogućiti. Oslobodimo li jednog konobara ili im uštedimo jedan korak, zašto ne?

U zadarskoj Obrtničkoj komori nadaju se, vođeni iskustvom drugih sredina, velikom interesu za ovu aplikaciju koja će biti besplatna do početka rujna.

QR KOD UGOSTITELJSTVO

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.