Hrvatski radio

Radio Zadar

14:06 / 22.10.2015.

Autor: Žana Ljuština

Odzvonilo neregistriranim vozilima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Automatski sustav za očitavanje i prepoznavanje registarskih pločica. Naziv je to novog uređaja zadarske policije zahvaljujući kojemu policijski službenici, odmah mogu dobiti sve podatke o vozilu i vlasnicima vozila.

Novi policijski uređaj označava kraj švercanja i vožnje primjerice neregistririranim vozilom. Uređaj u trenutku otkriva sve važne podatke i o vozilu i o vozaču. I to nakon što kamerom snimi registarsku oznaka automobila.

Sustav se sastoji od 2 kamere. Infracrvena i normalna, različite žarišne duljine koje očitavaju registarske pločice te kroz susutav vuku podatke iz on line baze podatak MUP-a. - kaže Damir Arapović, policijski službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zadarske.

Tako policijski službenik na terenu, u trenutku može doznati u kakvu je prekršaju vlasnik automobila.

Velika je prednost što je prenosiv, može se premještati na vozila. Može se s njim raditi u pokretu i stacionarno, po noći i po danu. - objašnjava Božidar Budiša, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa u PU zadarskoj.

Ne smeta mu ni kiša. Vrlo je brz i efikasan. U samo petnaestak minuta rada uočio je brojne nepravilnosti. Uglavnom neregistrirana vozila. Upozorenje je to nesavjesnim vozačima!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.