Hrvatski radio

Radio Zadar

Ogledni primjer boraca u životu su sportaši s invaliditetom

08.04.2016.

15:15

Autor: F. Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Takvi su i članovi Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar. Iako muku muče s opremom, odnosno nedostatkom sportskih kolica, nadaju se pomoći i ne odustaju. Već sutra igraju na 9. Kupu hrvatske košarke u Koprivnici.

Sport je zahtjevan sam po sebi. Biti u invalidskim kolicima je većini nas nezamislivo teško. A spojiti to dvoje… E, to je podvig za naklon do poda.

Upravo to su napravili članovi Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar. Klub osnovan prošlo ljeto, broji sedam članova, a od sljedeće sezone sudjelovat će i u Prvoj hrvatskoj ligi košarke u kolicima. Najveći problem košarkašima predstavljaju sportska kolica čija je cijena 25 000 kuna. Ova koja imaju su posuđena, a i nemaju ih dovoljno, ističe Ante Rubeša:

       Od nas sedam njih troje aktivno trenira u kolicima koja uopće nisu prilagođena za sport, nisu prilagođena za košarku. Nadamo se da će nam Grad Zadar i Zadarska županija također izaći u susret s nabavkom jednih sportskih kolica.

Razvijanje košarke kod osoba s invaliditetom s ciljem prihvaćanje vlastitog hendikepa i sporta kao oblika rehabilitacije temeljna im je zadaća:

       U budućnosti sigurno nam je intencija povećanje, povećanje sportaša i s invaliditetom i bez invaliditeta koji će nam pristupiti treninzima.

Postići koordinaciju u sportu je nemoguće nekim osobama i bez hendikepa, u invalidskim kolicima to je mnogostruko teže. Predsjednik kluba Filip Jadrijev:

       Teško je voziti sama kolica općenito, a pogotovo kad imate još dodatno tu i loptu. Treba puno rada, treba puno truda da bi se to moglo sve iskoordinirati.

Košarkaši su najavili i sutrašnje sudjelovanje na IX. Kupu hrvatske košarke u kolicima u Koprivnici te pozvali buduće sponzore da se uključe u njihovo djelovanje. Djelovanje sa samo jednim ciljem, da usprkos svemu - igraju košarku.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.