Hrvatski radio

Radio Zadar

Ogorčeni mljekari - naše izvoze, a jedemo smeće

09.02.2013.

08:45

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S tržišta se povlači nekoliko vrsta trajnog mlijeka proizvođača Vindije i Dukata zbog sumnje na povećanu koncentraciju aflatoksina M1. Ministarstvo poljoprivrede povlači s tržišta i tunu RIAL zbog većih količina histamina nego što je propisano.

Nakon što se, prema naredbi Ministarstva poljoprivrede, s tržišta povlači nekoliko vrsta trajnog mlijeka proizvođača Vindije i Dukata, zbog sumnje na povećanu koncentraciju aflatoksina M 1, stižu i prve reakcije nazadovoljnih mljekara. Tvrde da je problem u uvoznom mlijeku, a ne onome s domaćih farmi. Mirko Katalenić, stočar iz Gudovca kaže:

        " Mi pozivamo resornog ministra da domaće mlijeko osigura u školama, dječjim vrtićima i da bude pristupačno našim građanima. Da se više ulaže u pasterizaciju i "mljekomate" kako bi naši ljudi jeli naše mlijeko kojega mi nemamo dovoljno jer naše mlijeko završava tamo negdje preko granice, a ovo smeće koje su jučer povukli na žalost jedu naši ljudi. 

Mato Mlinarić iz Nezavisnih hrvatskih seljaka dodaje:

         " Mislim da su tu svi krivi. koliko je kriva mljekarska industrija toliko i država. Uz njezin blagoslov je uništeno mljekarstvo u Hrvatskoj i sad ovisimo o uvozu , a zna se radi profita uvozi se ono najjeftinije, ono što ne može proći u zemljama u kojima se proizvede, ide van, a to mi uvozimo."

Dok mljekari odgovornost za mlijeko s toksinima štetnim za zdravlje prispisuju pretjeranom uvozu mlijeka loše kvalitete, direktor Croatia stočara Branko Bobetić poručuje da je, ipak, uzrok problema u stočnoj hrani, ali i ističe da je to novi udar na domaće stočare:

        " Nadležne institucije moraju krenuti na teren, naravno vidjeti gdje je problem. Ali jasno je da mikotoksini potječu iz pljesni koje su iz stočne hrane. Potrošači ne bi trebali brinuti s obzirom na to da je mlijeko koje naša industrija otkupljuje pod stalnim monitoringom i mi nismo imali ovakvih nalaza do sada i sigurno da su mljekare vrlo ozbiljno suočene s ovim problemom. One šarže koje su utvrđene već su povukli, povlače ih, i sigurno sve naredne količine mlijeka koje će plasirati na tržište i ono što sada proizvode su pod potpunom kontrolom."

Prema naredbi Ministarstva poljoprivrede s tržišta se povlači nekoliko vrsta trajnog mlijeka proizvođača Vindije i Dukata zbog sumnje na povećanu koncentraciju aflatoksina M1.

Riječ o Vindijinu trajnom mlijeku s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre i s rokom valjanosti do 3. srpnja 2013., zatim homogeniziranom i steriliziranom mlijeku iste masnoće s rokom valjanosti do 24. i 31. svibnja ove godine, i Dukatovu trajnom mlijeku iste masnoće od pola litre s rokom valjanosti do 24. lipnja 2013., te trajnom mlijeku "Lagano jutro" u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 25. travnja ove godine.                             

Ministarstvo poljoprivrede povlači s tržišta i tunu RIAL - komadi tune u salamuri, od 160 grama, s rokom uporabe do listopada 2015., i to zbog utvrđenih viših količina histamina nego što je propisano.

Proizvod je opasan za zdravlje, posebice za osobe koje ne podnose histamin i proizvode od ribe, te djecu i trudnice. Konzum, koji je uvoznik sporne konzerve tune, povlači je s tržišta. Potrošačima koji su proizvod kupili, savjetuje se da ga ne konzumiraju.

                           

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.