Hrvatski radio

Radio Zadar

Ograničen ulov mrežom plivaricom - srdelarom

21.07.2017.

11:12

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik kojim se ograničava ukupni ulov male plave ribe mrežom srdelarom. Ulov se ograničava na75 tona po plovilu za svako mjesečno razdoblje počevši od 30. lipnja 2017. godine do 31. prosinca 2017. godine.

Pravilnik se primjenjuje od danas, 21. srpnja 2017. godine - priopćeno je iz Ministarstva. 

Ovim propisom od danas dodatno štitimo resurs male plave ribe u Jadranu uvažavajući pravila usuglašena na međunarodnoj razini. Ipak, nama su zaštita našeg mora i naših ribara na prvom mjestu. Stoga smo u dogovoru sa svim dionicima ovog sektora kontinuirano nadograđujemo propise koji će osigurati zaštitu male plave ribe u Jadranu i omogućiti razvoj održivog ribarstva. Mala plava riba daleko je najzastupljenija u ukupnom ulovu ribe u Jadranu i najtraženija među našim potrošačima. Uz ovakvu razinu zaštite resursa male plave ribe potrošači će i dalje imati mogućnost izabrati najkvalitetniju domaću ribu, a ribari će i dalje imati pune mreže“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Pravilnik uključuje iznimku kojom se omogućava ribolov u području:rt Oštro (Kraljevica) –Prapratni rt (o. Cres) –rt Selzine rt Veli Pin (o. Plavnik) –rt Mali Pin  rt Sv. Mikula (o. Krk) –rt Kijac rt Lipica od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika do 31. kolovoza 2017. godine, objavili su iz Ministarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.